2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kultūros renginiai

*print*

Archyvas :: Tuskulėnų dvare pristatyta knyga „POST TÉNEBRAS LUX (PO TAMSOS ŠVIESA)“, pasakojanti tremtinio Vyto Miliausko šeimos istoriją

2021-10-20
 
Siekiant gyvosios atminties sklaidos Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro Tuskulėnų rimties parko memorialiniame komplekse Vilniuje 2021 m. spalio 14 d. sutikta tremtinio Vyto Miliausko knyga „POST TÉNEBRAS LUX (PO TAMSOS ŠVIESA)". Į renginį, kuriame meninę programą atliko Vilniaus tremtinių choras „Laisvė", pasisakė autoriaus bendraminčiai - prof. dr. Algis Vyšniūnas, prof. dr. Arvydas Lietuvninkas, tremtinė Rasutė Peslekienė - susirinko knygos autoriaus likimo broliai ir sesės, dalyvavo istorinę atmintį puoselėjantys centro darbuotojai.
Pristatydamas savo šeimos gyvenimo skaudžiomis Lietuvai istorinėmis aplinkybėmis pasakojimą jos autorius trumpai aptarė knygos meninę idėją, paminėdamas, kad knyga pradedama lengvu ekskursu į netolimą istorijos praeitį, supažindinantį, kaip tauta priešinosi kaimynėms slavų valstybėms, kol buvo palaužta ir užvaldyta komunistinės Rusijos, apie jėga primestą okupanto ydingą sistemą ir jos puoselėtojus gensekus.
„Trumpai pateikiau, kiek man tai pavyko sužinoti, mano tėvuko mokytojo Juozo Motiejaus Miliausko ir mamos Marijos Lapataitės-Miliauskienės giminių ištakas, gyvenimo chronologiją ir sąlygas. Jausdamas pasididžiavimą ir pagarbą visam Lietuvos partizaniniam judėjimui, jo didvyriškai kovai, jo aukai, surinkau informaciją ir įdėjau mano dėdės, Lietuvos partizano, Jono Lapatos Giedrio trumpo kaip blyksnis, bet garbingo gyvenimo aprašymą. Mūsų šeimos trėmimą, gyvenimo sąlygas Sibire ir po 17,5 metų grįžimą į Tėvynę, įsikūrimą, išsamiai aprašė mano mama straipsnyje „Iš mano prisiminimų". Nedrįsau perrašinėti šių autentiškų eilučių, tad, nekeisdamas kalbos stiliaus, tarmės, pateikiu šį visomis prasmėmis nuostabų rašinį visą," - renginyje kalbėjo Vytas Miliauskas.
Pristatydamas knygos struktūrą jis sakė aprašęs darbininkų gyvenvietę, kurioje šeima išbuvo visą tremties laiką. Kiek pavyko sužinoti, įvardino šeimas, kurios kartu buvo atitremtos į šį svetimo krašto užkampį, skyrė dėmesio Lietuvos gimnazistų literatūrinio susibūrimo veiklai. Autorius minėjo, kad į prisiminimus įtraukė nutikimus, girdėtus iš tėvų pasakojimų, ir tai, ką pavyko prikelti iš savo atminties. Tai suskirstyta į kelis pagrindinius skyrius: Sibiro mokykla, Laisvalaikis, Sugrįžimas į išsvajotą Tėvynę, Mokslai ir darbinė veikla iki Lietuvos Nepriklausomybės paskelbimo.
Knyga baigiama straipsniais, kurie buvo skelbti įvairiuose Lietuvos žiniasklaidos leidiniuose, knygose bei Amerikos, Kanados ir Australijos lietuviškoje spaudoje 1995-2018 metais. Visi šie straipsniai daugiau ar mažiau atspindi autoriaus visuomeninę veiklą. „Ja kaip mūsų šalies Laisvės dovana labiausiai džiaugiuosi", - renginyje sakė knygos autorius Vytas Miliauskas.
Tremtinio Vyto Miliausko prisiminimų knyga „POST TÉNEBRAS LUX (PO TAMSOS ŠVIESA)", pasakojanti apie autoriaus šeimos likimą Lietuvai skaudžių istorinių įvykių aplinkybėmis, išleista mažu tiražu (170 vnt.). Didesnę knygų dalį autorius padovanojo vienam iš savo rėmėjų - Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių bendrijai (LPKTB).
Lietuvos gyventojų genocido ir tyrimo centras kartu su knygos autoriumi primena, jog istorinė atmintis nūdienoje gali įkvėpti žmones prisiimti pilietinę ir politinę atsakomybę. Ją reikšmingai aktualizuoja istorinių įvykių dalyvių ir jų liudytojų prisiminimų fiksavimas.
 
 Aurelija Juodytė

Vyresnioji patarėja
Strateginio vystymo ir komunikacijos skyrius
Didžioji g.17/1 , LT-01128 Vilnius
Tel. (8 699) 25052, (8 686) 86545

El. paštas: aurelija.juodyte@genocid.lt

 
Paskutinį kartą atnaujinta: 2021-10-22 11:03
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media