2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kultūros renginiai

*print*

Archyvas :: Sostinės „Prospekto galerijoje“ – danų autorės fotoparoda

2010-07-29
 
Camillos Homgren nuotrauka

Camillos Homgren nuotrauka

 

Vilniuje, „Prospekto galerijoje" atidaryta danų autorės Camillos Holmgren (Danija) fotografijos parodos „Veidrodis". Paroda čia veiks iki rugpjūčio 13 d.

 

Nuo 2003 metų, kuomet baigė Karališkąją Danijos Menų akademiją Kopenhagoje, Camilla Holmgren gyvena Honkonge. Tolima Azija nenutolino menininkės nuo fotografijos. Gal net priešingai. Čia buvo sukurta fotografijų serija „Veidrodis" bei knyga tuo pačiu pavadinimu (2009 m. išleista Aristo Publishing, tekstų autoriai- Julian Cox,  High Museum (Atlanta) kuratorius ir Lars Schwander, Fotografisk Center (Kopenhaga) direktorius).

 

Pažeidžiamumas, kitų žmonių trūkumas ir frustracijos- gijos, jungiančios fotografijas ir visa surišančios į stiprų asmeninį projektą.

 

Šios fotografinės serijos objektas dažniausiai yra pati autorė. Ji- fotografė ir modelis, subjektas ir objektas.

 Nepaisant to, kad pats pavadinimas „Veidrodis" yra nuoroda į savirefleksiją, autorės pasirodymas atvaizduose negali būti traktuojamas vien tik kaip narciziškas gestas. Nukreipdama kamerą į pačią save, fotografė tarsi parodo tam tikrą savo pažeidžiamumą, betarpiškumą. C. Holmgren savo kūryba kelia tapatybės ir subjektyvumo klausimus, jai svarbios moters savos erdvės bei moters požiūrio į moterį problemos.

 

Camilla Homgren pati pasirodo kaip pažeidžiama figūra be galo intymioje ir nedviprasmiškoje aplinkoje. Ta erdvė yra išskirtinai moteriška. Autorę labiau domina erotizuota erdvė negu kad erotiškas kūnas, kūniški potyriai, o ne kūnas kaip daiktas. Gal būtent dėl to žiūrovas tik kartais yra prileidžiamas labai arti: tuomet pasimato moters (t.y. autorės) plaukai, jos oda ir iš po jos pulsuojančios venos, veidas bei kūnas. Menininkė analizuoja kūno bei jį supančios erdvės santykį. C. Holmgren fotografijose nuolat juntamas virpėjimas, balansuojantis tarp baimės ir erotiškumo, noro atsidengti ir noro pasislėpti.

 

Daugiau apie autorę www.camillaholmgren.com

 

Parodą remia Lietuvos fotomenininkų sąjunga, LR Kultūros rėmimo fondas. Taip pat dėkojame už pagalbą kultūros atašė Danijos Karalystėje Lianai Ruokytei-Jonsson bei Fotografisk center (Kopenhaga) direktoriui Lars Schwander.

 

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2010-07-29 16:36
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media