2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kultūros renginiai

*print*

Archyvas :: Kino dailininko A.Šiugždos marinistiniai darbai Nidoje

2010-07-29
 
Algimantas Šiugžda. Marios

Algimantas Šiugžda. Marios

Vilma Jankienė

 

 

Vieno geriausių lietuvių kino dailininkų Algimanto Šiugždos ketvirtoji personalinė paroda, skirta Kuršių nerijai, atkeliavo į Neringą ir stabtelėjo Nidos kultūros ir turizmo informacijos centre „Agila" (Taikos g. 4). Paroda čia eksponuojama liepos 23 - rugpjūčio 8 d. 

 

 

Algimantas Šiugžda, gimė 1933 metais. Karo pradžia jautrioje vaiko pasaulėjautoje paliko didžiulį pėdsaką, visą gyvenimą nepamirštamu randu įsirėžė prisiminimas apie trijų kunigų žiaurų nukankinimą Lankeliškių parapijoje šalia gimtojo Klampučių kaimo Vilkaviškio rajone.

 

Meilė menui prabudo labai anksti. Pirmoji mokytoja pastebėjo Algimanto gabumus ir globojo jaunuolį, skirdama akvarelės, popieriaus, pieštukų. Svajonę mokytis dailės Kaune nutraukė karas.

 

Patekus į sovietų armiją, A.Šiugždai likimas lėmė tarnauti Sankt Peterburge, tuometiniame Leningrade, Karinėse jūrų pajėgose, kur jis pirmą kartą pamatė jūrą. Įspūdžio jūra nepaliko, buvo niūri ir murzina, tačiau jūra nebūtų jūra - pavergė dailininko širdį visam gyvenimui. Gabus jaunuolis armijoje buvo pastebėtas kaip dailinininkas, ir išdrįso prasitarti, jog galėtų tapti dar geresniu, tik jam trūksta mokslo. Tokiu būdu jis 1955-1959 metais mokėsi I.Repino dailės mokykloje (dabar dailės akademija), o įgūdžius užtvirtino darbais, kuriuose vis dažniau atsispindėjo jūros tematika.

 

Per susitikimą su anglų jūreiviais, Algis dovanų gavo laikrodį su išpieštu ciferblatu. Jam patiko tokia tapybos idėja. Nutapius vieną panašų pavyzdį, buvo tiesiog užverstas tarnybos draugų laikrodžiais  ir taip pelnė didelį pripažinimą ir pirmąjį uždarbį. Nusipirko akordeoną ir pasijautė „tapęs žmogumi".

 

 

Grįžęs į Lietuvą tris dešimtmečius dirbo Lietuvos kino studijoje dailininku. A.Šiugžda yra lietuviškų filmų, kurie įrašyti aukso raidėmis į kino istoriją, dailininkas. Tai „Herkus Mantas", „Nesėtų rugių žydėjimas", „Amerikoniškoji tragedija", „Sodybų tuštėjimo metas", „Perskeltas dangus" ir kt. Didžioji meilė tapybai ir jūros tematikai prabudo pastarąjį dešimtmetį. Stebėtino darbštumo dėka gimė nemenka marinistinė kolekcija.

 

 

"Jūra tapo mano Mūza. Neringa, apjuosta jūra ir mariomis alsuoja grožiu, gamta čia įkvepianti ir labai emocinga. Daugelis žmonių tik žiūri, bet nemato. Save laikau matančiu žmogumi ir džiaugiuosi, kad esu tuo apdovanotas. Iššūkis nutapyti vis geresnį paveikslą jau tapo kasdienybe, bet tuo pačiu ir paieškomis. Atrodo, kad geriausio savo darbo dar esu nenutapęs. Net nežinau, koks jis. Jeigu žinočiau, tai nutapyčiau... Dabar galiu pasidalinti tuo, ką jau sukūriau," - kviečia į parodą A.Šiugžda.

 

 

Daugiau informacijos -

kino dailininkas Algimantas Šiugžda, tel. 8-658 41971 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2010-07-29 15:55
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media