2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kultūros renginiai

*print*

Archyvas :: “Arkos” galerijoje – vaizdo ir garso remiksai

2011-12-08
 
Reprodukcija: Vytautas Vasiliūnas. “Chuck Norris - Lietuvos prezidentas”. 2011 (fragmentas)

Reprodukcija: Vytautas Vasiliūnas. “Chuck Norris - Lietuvos prezidentas”. 2011 (fragmentas)

Kornelija Ežerskytė 

 

Gruodžio 13 d. (antradienį) 18 val. sostinės galerijoje „Arka“ (Aušros Vartų g.7) atidaroma paroda „Remix“, kuri veiks iki 2012 m. sausio 14 d.  

 

Parodos kuratoriaus Lino Liandzbergio sumanymas -  pateikti skirtingų kartų, įvairios menininės išraiškos kūrėjų interpretacijas apie vaizdą, garsą bei kintančius jų vaidmenis.  Tik parodos atidarymo metu bus pristatytas specialiai šiam projektui sukurtas Antano Kučinsko, Antano Jasenkos, Džiugo Katino vaizdo ir garso projektas. 

 

Šiam originaliam projektui susibūrė vizualiojo meno kūrėjai ir kompozitoriai, atlikėjai:  Vytautas Vasiliūnas, Kęstutis Vasiliūnas, Julius Pileckas,  Židrija Janušaitė, Justinas Vaitiekūnas, Džiugas Katinas, Ieva Paltanavičiūtė, Arturas Valiauga, Vygandas Šimbelis, Andrius Miežis, Virginijus Viningas, Linas Liandzbergis, Vygintas Orlovas, Žibuoklė Martinaitytė, Julius Aglinskas, Antanas Jasenka, Antanas Kučinskas, Arkadijus Gotesmanas, Kęstutis Vaiginis, Marius Salynas.

 

Daugelis menininkų kūrė specialiai šiam projektui, arba, remiksavo anksčiau sukurtus darbus, pasitelkdami ir gretindami skirtingas medijas. 

 

Muzikoje dažnai girdime apie remiksą, t.y. originalaus kūrinio versiją. Ar taip yra ir su tapyba? Nors dar XX a. antrojoje pusėje Lietuvos dailėje tebebuvo šlovinama modernistinė, t.y. originalumą, savitumą įkūnijanti menininko laikysena, šiuolaikiniame vizualiojo meno pasaulyje remiksas taip pat tapo norma.  

 

Pasak parodos kuratoriaus Lino Liandzbergio, ekspozicijoje siekta ne tik filosofinių apibendrinimų, bet ir gana tradicinio, „žemiško“ problemos tyrimo, pasitelkiant stebėtojo požiūrį ir laiko paradoksą. Štai šiuolaikinis žiūrovas tradicine medija sukurtą dailės kūrinį paprastai „suvartoja“, t.y. apžiūri vos per keletą sekundžių. Tuo tarpu kūrybos procesas iš menininko galbūt pareikalavo ne vieno mėnesio ar net metų.  

 

Kitaip žvelgiama į judantį vaizdą – jis neretai atrodo patrauklesnis, „įdomesnis“. Tikėtina, kad parodos ekspozicijoje pristatyti vaizdo ir garso remiksai pritrauks žiūrovo dėmesį kiek ilgesniam laiko tarpui.

 

Kompozitorius Julius Aglinskas teigia, kad šiuolaikinio kompozitoriaus ir klausytojo santykis taip pat diktuoja savas taisykles:  kūrėjas turi komponuoti taip, kad melodija, individualus stilius netaptų galvosūkiu, bet būtų kuo greičiau atpažįstamas.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2011-12-09 14:03
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media