2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kultūros renginiai

*print*

Archyvas :: Sugrižkime į laikus, kai dar buvo rašomi laiškai ir kuriami parkai...

2011-02-23
 
Erikos Straigytės nuotraukoje: kasmet į  "Užutrakio vakarus" susirenkantys muzikos mylėtojai gali mėgautis ir Užutrakio dvaro pastatą juosiančiu, žymiojo prancūzo Andre projektuotu parku

Erikos Straigytės nuotraukoje: kasmet į "Užutrakio vakarus" susirenkantys muzikos mylėtojai gali mėgautis ir Užutrakio dvaro pastatą juosiančiu, žymiojo prancūzo Andre projektuotu parku

Kornelija Ežerskytė 

 

Vasario 26 d., šeštadienį, 16 val. V. Mykolaičio-Putino memorialiniame bute-muziejuje vyks renginių ciklo „Prancūzų kultūros atšvaitai Lietuvoje“ vakaras, skirtas prancūzų kraštovaizdžio architektui Édouard‘ui François André, Lietuvoje suprojektavusiam Lentvario, Palangos, Trakų Vokės ir Užutrakio dvarų sodybų parkus.

 

Pasak V.Mykolaičio-Putino muziejaus direktorės Ramunės Šorienės, renginių ciklas „Prancūzų kultūros atšvaitai Lietuvoje“ buvo sumanytas bene prieš septynerius metus ir vis pavyksta atrasti naujų, įdomių sąsajų tarp abiejų šalių, kultūrų, asmenybių. Per šį laikotarpį gilintasi į daugelį temų -„Bodlero motyvai V.Mykolaičio-Putino kūryboje“, „Dailininkų Domicelės ir Petro Tarabildų kūrybinis laikotarpis Paryžiuje“, „Profesorius Georges Matore ir jo veikla Lietuvoje“ bei kt.

 

Kartu su É. F André klubu Lietuvoje, 2011-uosius paskelbusiu É. F André parkų metais, sumanyta pagerbti žymųjį prancūzų architektą.  Juo labiau, kad šių metų spalio 25 d. sukaks 100 metų, kai mirė šis garsus, Lietuvą dailinęs, su grafais Tiškevičiais bendravęs ir  didelį indėlį į Lietuvos kraštovaizdžio kūrimą įdėjęs specialistas.

 

„Maloniai kviečiame šeštadienį užsukti į muziejų ir pasiklausyti Andre klubo narių Vaivos ir Stepono Deveikių pasakojimo apie prancūziškuosius parkus Lietuvoje.

 

Nepaprastai įdomūs 1898 m. Édouard‘o François sūnaus René André laiškai, rašyti iš Lietuvos į Prancūziją, bei 1904 m. grafų Antaninos ir Felikso Tiškevičių laiškai, skirti É. F André. Juos prancūzų ir lietuvių kalbomis skaitys aktorė, J.Masiulio knygyno savininko anūkė Karolina Masiulytė-Paliulienė bei aktorius Romualdas Ramanauskas,“- apie būsimą renginį pasakoja R.Šorienė.

 

Susirinkusieji ne tik pasisems žinių, išgirs Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro smuikininkės Tomos Bandzaitytės smuiku griežiamas melodijas, bet ir maloniai praleis šeštadienio popietę vienoje iš sostinės kultūros erdvių – jaukiame, Tauro kalno papėdėje prisiglaudusiame V.Mykolaičio-Putino memorialiniame bute-muziejuje.

 

Beje, ties muziejumi jau atsirado nuoroda, kuri padeda šį kultūros objektą atrasti ne tik vilniečiams, bet ir  miesto svečiams.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2011-03-16 15:45
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media