2024 m. balandžio 25 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kultūros renginiai

*print*

Archyvas :: Vilniaus festivalio programoje- ir pasaulio scenų numylėtiniai

2013-04-04
 
Festivalio organizatorių nuotraukoje: festivalį birželio 3 d. atvers pasaulio scenų numylėtinės Violetos Urmanos koncertas Nacionaliniame operos ir baleto teatre

Festivalio organizatorių nuotraukoje: festivalį birželio 3 d. atvers pasaulio scenų numylėtinės Violetos Urmanos koncertas Nacionaliniame operos ir baleto teatre

Kornelija Ežerskytė

 

Šiandien tradicinio Vilniaus festivalio rengėjai žurnalistams jau paskelbė festivalio programą ir atskleidė, kokios muzikos žvaigždės žibės Vilniaus scenoje birželio 3-20 dienomis.

 

Vienas solidžiausių mūsų šalies muzikos renginių – Vilniaus festivalis šiemet organizuojamas jau septynioliktą kartą ir skiriamas Lietuvos pirmininkavimui Europos Sąjungos Tarybai.

 

Šio Lietuvos nacionalinės filharmonijos ir VšĮ „Vilniaus festivaliai“ rengiamo muzikos forumo programoje numatyti aštuoni koncertai, o tiksliau – septyni plius vienas, mat į festivalio programą įtrauktas ir VšĮ „Vilniaus festivaliai“ rengiamas Bobby McFerrino su grupe koncertas, skirtas „Vilniaus festivalių“ įstaigos 10-mečiui.

 

Festivalį birželio 3 d. atvers pasaulio scenų numylėtinės Violetos Urmanos ir Modesto Pitrėno diriguojamo Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro koncertas Nacionaliniame operos ir baleto teatre. Čia skambėsianti M. K. Čiurlionio Simfoninė poema „Miške“ bei R. Wagnerio ir R. Strausso kūrinių programa šiemet nuvilnis proginiais Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungos tarybai koncertais per Europą, o Vilniuje tapsime pirmaisiaisšios programos klausytojais.

 

Birželio 5 d. festivalyje sulauksime balsingų ir charizmatiškų svečių, kurių dainavimas pakeri visus – nuo karalių iki baikerių. Nacionalinės filharmonijos scenoje koncertuos Didžiosios Britanijos pasididžiavimas – vyrų vokalinis sekstetas „The King’s Singers“. Programoje „Vakaras su „The King’s Singers“ skambės A. Willaert’o, O. di Lasso, C. Debussy, C. Kreeko, P. Pattersono, C. Debussy kūriniai ir įvairios kompozicijos iš seksteto repertuare sukaupto aukso fondo.

 

Festivalyje sulauksime retai Lietuvos muzikos padangėje pasirodančio pianisto, improvizatoriaus, kompozitoriaus Andriaus Žlabio. Šįkart jis sugrįžta kaip mąslus J. S. Bacho muzikos interpretatorius. Birželio 7 d. Nacionalinės filharmonijos scenoje A. Žlabys ir smuiko sielą gebantis prakalbinti smuikininkas Sergejus Krylovas bei jo vadovaujamas Lietuvos kamerinis orkestras publiką nardins į Bacho muzikos pasaulį. Programoje „J.S. Bacho muzikos grožis ir gelmė“ skambės šio genialaus kompozitoriaus klavyriniai bei smuiko koncertai.

 

Viena iš festivalio tradicinių rubrikų – rečitalis. Šiemet ši išskirtinė muzikinio atsivėrimo pozicija patikėta pasaulyje garsėjančiai smuikininkei, tarptautinių konkursų laureatei Daliai Kuznecovaitei. Ji koncertuos su pianistu Petru Geniušu ir galimas dalykas, kad birželio 10 d. Filharmonijoje tapsime šio naujo dueto kūrybinio kelio pradžios liudininkais.

 

Birželio 13 d. į Vilniaus festivalio programą įsilies VšĮ „Vilniaus festivaliai“ rengiamas vokalisto Bobby McFerrino ir instrumentinės grupės koncertas „Siemens“ arenoje. VšĮ „Vilniaus festivaliai“ pastaruosius keletą metų rengia išskirtinius įžymių pasaulio atlikėjų koncertus su rubrika „Metų koncertai“. Šiemet kompanijai sukanka 10 metų, tad šiuo koncertu tarsi atveriama rubrika „Dešimtmečio koncertai“.

 

Festivalis nuo pat gyvavimo pradžios laikosi tradicijos minėti Lietuvai itin prasmingą Gedulo ir Vilties dieną – birželio 14-ąją. Šiemet šią dieną Nacionaliniame operos ir baleto teatre skambės iškiliausio nūdienos lenkų kompozitoriaus Krzysztofo Pendereckio „Lenkiškasis requiem“. Kūrinį atliks tarptautinė solistų ir kolektyvų komanda: sopranas Nomeda Kazlaus, mecosopranas Agnieszka Rehlis, tenoras Edas Lyonas, bosas Liudas Mikalauskas, Kauno valstybinis choras ir Vroclavo simfoninis orkestras bei dirigentas Jacekas Kaspszykas.

 

Į festivalį šiemet sugrįžta ne kartą jame viešėjęs ir savo pasirodymais publiką kerėjęs alto virtuozas Jurijus Bašmetas. Birželio 16 d. Filharmonijos scenoje 60-ojo jubiliejaus progą šį žymiausią pasaulio altininką sveikins ir klasikos viražais klausytojus malonins jo įkurtas kamerinis ansamblis „Maskvos solistai“ ir Liublijanos festivalio prezidentas, garsus Slovėnijos klarnetininkas Darko Brlekas. Skambės W. A. Mozarto, C. M. von Weberio, N. Paganini ir P. Čaikovskio kūrinių programa.

 

Festivalio finalinis akordas bus vasariškai džiazinis. Pirmą kartą Lietuvoje viešės vienas geriausių šiandienos džiazo pianistų Michelis Camilo. Iš Dominikos Respublikos kilęs muzikas, savo kūryboje jungiantis klasikinį, džiazo ir Lotynų Amerikos muzikos stilius, yra koncertavęs su tokiomis džiazo legendomis, kaip Wyntonas Marsalis, Herbie Hancockas, Arturo Sandovalis, Béla Fleckas ir daugeliu kitų. Birželio 20 d. Nacionalinėje filharmonijoje išgirsime šio atlikėjo suburtą džiazo ansamblį „Michel Camilo Trio“ iš JAV.

 

Koncertų Filharmonijoje bei Operos ir baleto teatre pradžia – 19 val.; koncertą „Siemes“ arenoje numatyta pradėti 20 val.

 


Bilietai parduodami Lietuvos nacionalinės filharmonijos kasoje (išskyrus birželio 13 d. kocertą), Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro kasoje (tik į birželio 3 ir 14 d. renginius), Nacionalinio bilietų platintojo sistemoje BILIETAI LT (išskyrus birželio 3, 13 ir 14 d. koncertus) ir Bilietų platinimo sistemoje TIKETA (tik į birželio 13 d. renginį).

Daugiau informacijos apie festivalį rasite svetainėje www.vilniusfestival.lt.

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2013-04-04 15:37
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media