2024 m. balandžio 16 d., Antradienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kultūros renginiai

*print*

Archyvas :: Odė tūbai: išskirtinis L.Ulevičiaus ir jo mokinių koncertas

2013-04-23
 
Kompaktinio CD viršelyje- tūbininkas Leonardas Ulevičius

Kompaktinio CD viršelyje- tūbininkas Leonardas Ulevičius

Vaclovas Juodpusis, Kornelija Ežerskytė

 

Balandžio 27 d., šeštadienį, 18 val. Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Didžiojoje salėje vilniečių ir Vilniaus svečių laukia įspūdingas vakaras, kurio metu 70-ojo gimtadienio proga bus pagerbtas profesorius Leonardas Benediktas Ulevičius. Dalyvaus visas būrys profesoriaus mokinių, taip pat Lietuvos valstybinis pučiamųjų instrumentų orkestras „Trimitas“, vadovaujamas Petro Vyšniausko (vyriausiasis dirigentas Ugnius Vaiginis). Muzikuos ir įvairūs pūtikų ansambliai.

 

Ne taip dažnai koncertuose gali išgirsti grojant solo tūba, muzikos istrumentu, kurį Lietuvoje įteisino Leonardas Benediktas Ulevičius, pats šią specialybę įvaldęs Lietuvos valstybinėje konservatorijoje. Jis ir buvo pirmasis tūbininkas, kurį sėkmingai muzikinei veiklai parengė profesorius Domas Svirskis, puikiai valdęs ir violončelę, ir tromboną.

 

Kaip dabar sako pats Leonardas, ir violončelė, ir trombonas jo grojimui tūba suteikė skambesio sodrumo, spalvingumo, dainingumo. Iš šio pedagogo gavo tikrą supratimą apie muzikavimą įvairiais variniais pučiamaisiais instrumentais. Pamilęs šį instrumentą nuo jaunystės, profesorius L. B. Ulevičius dabar net nebeįsivaizduoja savęs be tūbos, kaip ir kalbėdami apie tūbą pirmiausia pagalvojame apie Leonardą.

 

Tai buvo prasmingas gyvenimo kelio pasirinkimas, kuris anais, dar sovietiniais laikais klojo pamatus šio instrumento, profesionalaus muzikavimo juo įteisinimui ne tik Lietuvoje, bet ir Rytų Europos šalyse. Juk 1969 metais, vos tik baigus Lietuvos valstybinę konservatoriją, jam buvo pasiūlyta atidaryti tūbos ir eufonijos (tenorinės tūbos) klasę. O dar studijuojant, 1967 metais, tūbos solistu-koncertmeisteriu buvo pakviestas į Lietuvos nacionalinį simfoninį orkestrą, kuriame prabėgo net 41-eri metai.

 

Ir grodamas simfoniniame orkestre, ir dirbdamas pedagoginį darbą, L. B. Ulevičius žvalgėsi į pasaulį, vis stengdamasis susipažinti su naujausiomis technologijomis bei mokyklomis grojant šiuo instrumentu. Daug sužinota 1975-1978 metais tobulinantis Sankt Peterburgo N. Rimskio-Korsakovo konservatorijos asistentūroje stažuotėje pas valtornos profesorių V. Bujanovskį. Po poros metų – žvilgsnis į Vakarų pasaulį: stažuotė Berlyno H. Eislerio aukštojoje muzikos mokykloje pas tūbos virtuozą D. Unkrodtą. Taigi, jau netrukus L. B. Ulevičius, kaip žiuri narys, kviečiamas į tarptautinius Markneukircheno tūbos konkursus Vokietijoje.

 

Nuo 1976 metų yra Tarptautinės tūbininkų asociacijos reprezentacinis narys ir neetatinis korespondentas. O tai leido plačiau matyti, kas vyko kaimyniniuose kraštuose ir visa tai pritaikyti gimtinėje. Dar 1983 metais Leningrade vykusiame varinių pučiamųjų instrumentų seminare L. B. Ulevičius pademonstravo naujas kitų registrų bei derinimų tūbas, kurios iki tol sovietijoje nebuvo naudojamos. Tai ir paskatino šios šalies solinį ir orkestrinį muzikavimą praturtinti naujais instrumentais ir jų galybėmis.

 

Taigi L. B. Ulevičius yra nacionalinės tūbos mokyklos įkūrėjas ir formuotojas, Rytų Europos šalyse reformavęs solinį grojimą šiuo instrumentu, įvedant į solinį, ansamblinį ir orkestrinį grojimą įvairių registrų bei derinimų tūbas. Šia prasme – jis tikras pradininkas, kurio nutiestu keliu eina visas būrys jo mokinių, besidarbuojančių įvairiuose simfoniniuose ir pučiamųjų orkestruose.

 

Į jo patirtį visada žvelgė kaimyninių šalių tūbos pedagogai, atlikėjai, nes Lietuvos muzikos ir teatro akademijos tūbos klasė buvo pati gausiausia ir labiausiai ieškanti.

 

L. B. Ulevičius iki šiol į gyvenimą išleido net 36 tūbininkus, kurių beveik pusė yra įvairių konkursų laureatai. Nemaža jų ne tik groja orkestruose, bet ir dirba pedagoginį darbą, rengia būsimuosius atlikėjus studijoms Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje.

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2013-04-24 11:24
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media