2024 m. balandžio 20 d., Šeštadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kultūros renginiai

*print*

Archyvas :: „TARPti. Nuo flamenko iki sutartinių“- intriga muziejaus erdvėse

2013-06-28
 
Nežinomo autoriaus nuotraukoje: gitaristas iš Madrido Javier Gomez

Nežinomo autoriaus nuotraukoje: gitaristas iš Madrido Javier Gomez

Kornelija Ežerskytė

 

 

Prie pagrindinės sostinės senamiesčio arterijos- Pilies gatvėje 40- įsikūręs Marijos ir Jurgio Šlapelių muziejus liepos 5-osios vakarą į savo glėbį ketina privilioti kiekvieną „Kultūros nakties“ dalyvį. Praeiti pro šalį tiesiog nebus įmanoma, nes čia siaus improvizuota interaktyvi gatvės fiesta.

 

 

Muzikos, šviesų, spalvų ir šokio tarpsmas, jungiantis ispanišką karštį ir lietuvišką santūrumą, suvilios tiek prisiekusį Kultūros nakties gerbėją, tiek atsitiktinį praeivį. Viskas prasidės 21 val. ir tęsis iki vidurnakčio Pilies gatvėje prie 40-ojo namo ir muziejaus kiemelyje.

 

 

Įžanginis projekto koncertas- liepos 4 d. 18 val. PIANO.LT koncertų salėje.

 

 

Pasak renginio „TARPti. Nuo flamenko iki sutartinių“ idėjos autorės Brigitos Bubelytės, tai galimybė visiems kartu kurti muzikos formų erdvę, kurioje į viena bandysime supinti sutartinių melodijas ir flamenko ritmus.

 

 

Kasmet Sevilijoje besistažuojanti B. Bubelytė parodė flamenko muzikantams su lietuvių studentais įdainuotus sutartinių įrašus, kurie padarė labai didelį įspūdį ispanams.  Jie iš karto sutiko dalyvauti bendrame projekte ir bandyti gretinti bei pinti į viena flamenko ritmus ir sutartines. Į Vilnių „Kultūros nakčiai“ atvyksta trys atlikėjai iš Sevilijos: gitaristas, flamenko dainininkas ir šokėja.

 

 

Marijos ir Jurgio Šlapelių namas-muziejus, bendradarbiaudamas su Lietuvos teatro ir muzikos akademija bei VšĮ „Meno ekspansija“, projektu „TARPti. Nuo flamenko iki sutartinių“ siekia parodyti užsienio svečiams, kokią vertybę turime išsaugoję gyvą iki šių laikų – į UNESCO paveldą įtrauktas lietuviškas sutartines.  Jas pateikti ir pristatyti nutarta iki šiol nebandytu būdu – lyginant, gretinant ir supinant su kita labai sena muzikine forma – flamenko.  Projekte dalyvauja ir sutartinių giedotojų grupė „Ūtara“.

 

 

„Esame užtikrinti, kad mūsų projektas bus pastebėtas ir atspindėtas Lietuvos žiniasklaidos, kuriai bus svarbu parodyti unikalų meninio tarpkultūriškumo reiškinį ir pasipuikuoti netradiciškai pateiktu lietuvių kultūros brangakmeniu – sutartinėmis,“- sako M.ir J.Šlapelių muziejaus direktorė Jolanta Paškevičienė.

 

 

Manuel Romero Jimenez- vienas ryškiausių nūdienos flamenfo dainininkų iš Sevilijos, laimėjęs pirmas premijas svarbiausiuose flamenko konkursuose – 2007 m. Sevilijoje “Naranjito de Triana” vardo konkurse, 2006 m. Malagoje “Juan Casillas” vardo konkurse bei “La Solea” solistų konkurse.  M.R.Gimenez yra ne tik solistas, koncertuojantis su žymiausiais flamenko artistais, bet ir dėstytojas Sevilijos tarptautinėje flamenko meno mokykloje “Fundacion Cristina Heeren de arte Flamenco”. Jo talentas pripažintas ne tik tėvynėje, bet ir visame pasaulyje. Jis koncertavo pagrindinėse pasaulio scenose ir flamenko festivaliuose Madride, Berlyne, Maskvoje, Romoje, Paryžiuje, Amsterdame ir kituose Kanados, JAV, Afrikos miestuose.

 

 

Javier Gomez - gitaristas iš Madrido, koncertuoja tiek kaip solistas, tiek kaip akompanuojantis balsui ir šokiui.  Jis taip pat dėsto tarptautinėje flamenko mokykloje Sevilijoje, veda seminarus įvairiose pasaulio mokyklose,  koncertuoja su žymiausiais flamenko dainininkais ir šokėjais. Koncertavo tarptautiniuose festivaliuose Ispanijoje, Prancūzijoje, Portugalijoje, Maroke, Jamaikoje, Anglijoje, Rusijoje, Vokietijoje, Olandijoje.  2011 m. Lietuvoje jis koncertavo kartu su aktore-dainininke Brigita Bubelyte.

 

 

Tamara Lucio - flamenko šokėja iš Sevilijos. Ji studijavo pas garsiausius flamenko artistus (Milagros Mengibar, Rafael Campallo, Jose Galvan). Nenuostabu, kad ji 2004 m. laimėjo pirmą premiją viename svarbiausių flamenko konkursų „Noches de Bajo Guia“. Ji dėsto tarptautinėje flamenko meno mokykloje „Fundacion Cristina heeren de arte Flamenco“, nuolat koncertuoja pagrindinėse Ispanijos scenose su žymiausiais artistais ir grupėmis. Taip pat jos talentas įvertintas Japonijos, Taivanio, Maroko, Rumunijos, Vokietijos, Argentinos ir kitose scenose.

 

 

Brigita Bubelytė - dainininkė, aktorė, studijavo Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje vokalo ir aktorinio meistriškumo specialybes. 2009 m. ji mokėsi Thomo Clementso meistriškumo kursuose Barselonoje, 2010–2013 m. – „Fundación Cristina Heeren de Arte Flamenco“ Sevilijoje, Ispanijoje. Dirbo „Yamaha“ muzikos mokykloje dainavimo ir kvėpavimo mokytoja, dėstė Vilniaus kolegijoje, menų fakultete. Nuo 2012 m. Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje veda balso, kvėpavimo bei flamenko ritmų seminarus, organizuoja autorines kūrybines dirbtuves.

 

 

B.Bubelytė atliko pagrindinius vaidmenis K. Antanėlio ir A. Navako roko operose „Meilė ir mirtis Veronoje“ (Džiuljeta; rež. E. Nekrošius) bei „Peras Giuntas“ (Solveiga; rež. I. Jonynas). Daugelį metų bendradarbiavo su Vladimiru Čekasinu, kartu su jo teatralizuotais muzikiniais projektais pasirodė daugelyje džiazo festivalių Vokietijoje, Austrijoje, Šveicarijoje, Švedijoje, Danijoje, Latvijoje, Rusijoje, Baltarusijoje ir Lietuvoje. Dalyvauja projekte Siete Impresiones Sinfónicas su perkusininku Leonard Gincberg ir vargonininku Wolfgang Seifen, su pastaruoju projektu koncertavo keliuose Vokietijos ir Ispanijos improvizacinės muzikos festivaliuose. 2010 ir 2011 m. kaip solistė pasirodė festivalyje „Flamenco en Alamillo“ Ispanijoje.

 

Teatro scenoje sukūrė ne vieną pagrindinį vaidmenį Jono Vaitkaus, Oskaro Koršunovo, Valentino Masalskio režisuotuose spektakliuose, nusifilmavo Jono Vaitkaus filme „Vienui vieni“. Yra sukūrusi dainų, miuziklą „Vakaras“ (kurį 2000 m. pastatė tarptautiniame teatro festivalyje Bratislavoje), muzikinį spektaklį „Uždaras vakaras“ (kartu su Jūrate Paulėkaite ir Dainiumi Gavenoniu, pastatytą Oskaro Koršunovo teatre 2008 m.), muzikinius spektaklius „Žmona Deivė“ ir „Katinas, kuris gyveno milijoną gyvenimų“.

 

 

Daugiau informacijos apie renginį- http://www.kulturosnaktis.lt/lt/projects/view/129/  .

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2013-07-15 08:42
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media