2024 m. balandžio 25 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kultūros renginiai

*print*

Archyvas :: Paroda „Afganistano karo fotografija“

2013-07-15
 
Parodos „Afganistano karo fotografija“ plakatas

Parodos „Afganistano karo fotografija“ plakatas

 

Vytautas Vytaras

 

„Vilniaus" fotografijos galerijoje, Stiklių g. 4 (įėjimas iš Didžiosios g. 19),Vilnius) pradėjo veikti įdomi Johno Burke ir Simono Norfolko (Didžioji Britanija) paroda: „Afganistano karo fotografija"

Airis Johnas Burke (1843? - 1900) yra pirmasis fotografas padaręs pirmąsias visų laikų Afganistano fotografijas. Jo išraiškingos fotografijos suformavo išskirtinį antrojo anglų-afganų karo (1878 - 1880) vaizdą ir po šiai dienai yra deja nežinomi.

Simonas Norfolkas (g. 1963) įžvelgė Burke fotografijose humanistinį ir kritišką požiūrį šio Britų kolonizacinio projekto atžvilgiu ir 2010 m. sekdamas jo pėdomis pats patraukė į Afganistaną. Šioje situacijoje jis užsiėmė „perfotografavimu", sakydamas, kad bendradarbiauja su savo Viktorijos laikų pirmtaku. Burke fotografija apima daugybę sričių: peizažus, mūšio laukus, archeologinių kasinėjimų vietas, gatvės scenas, Britų karininkų portretus bei etninių afganų grupių portretus. Vengdamas dirbtinai konstruoti tikslias Burke kompozicijas, Norfolkas keliaudamas tomis pačiomis vietomis identifikuoja šiuolaikinius atitikmenis ir kuria skaitmeninę šio proceso versiją.

Parodos pavadinimu „Karas" Norfolkas dalinai įprasmina savo projektą kaip kaltinimą dėl negailestingo imperialistinio konflikto pasekmių Afganistano gamtai ir žmonėms per paskutiniuosius 130 metų. Susisiejančios fotografijos atsiradusios iš šios partnerystės atspindi tęstinumo ir pakitimų momentus dvidešimtame amžiuje karų nualintoje šalyje.

Simonas Norfolkas (g. 1963) yra peizažo fotografas, kurio fotografijų temos - nuo baisiausių karo zonų ir pabėgėlių kolonijų iki superkompiuterių, sukurtų branduolinių raketų testavimui.

Kritikai autorių vertina kaip „vieną iš geriausių mūsų laikų fotografų. Jis aistringas, intelektualus ir politiškas, turintis savitą viziją  ir išraiškingumą".

1994 jis nuo foto žurnalistikos perėjo prie peizažo fotografijų ir išleido knygą „For Most of It I Have No Words" (1998). Ji apie vietas, kuriose buvo vykdomas genocidas. Monografijoje „Afganistan: chronotopia" (2002) jis analizuoja per trisdešimties metų konfliktus šalyje paliktus pėdsakus.

Jo fotografijos pelnė daugybe prizų: Le Prix Dialogue at Les Rencontres d'Arles (2005), The Infinity Prize from The International Center of Photography (2004), Foreign Press Club of America Award (2003), European Publishing Award (2002), World Press Photo, Portraits, 3rd prize stories (2012), The Commission at the Prix Pictet Awards (2012), The Association of Photographer's Awards (UK), Best in category: „Non-commissioned Project" (2012).

Paroda „Afganistano karo fotografija" veiks iki liepos 27 dienos.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2013-07-15 08:28
 
 

Komentarai (3)

Jūsų el. paštas

Kitas

2013-07-19 06:59

O man pasirodė - eilinė. Tik tema sunki, Afganistanas - kančių kraštas.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

B.D.

2013-07-15 08:39

Nuėjau, pažiūrėjau. Įspūdinga.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media