2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kultūros renginiai

*print*

Archyvas :: Vrublevskių biblioteka: Paroda, skirta knygos istorijai

2022-04-24
 
Iki 2022 m. gegužės 24 d. Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekoje eksponuojama paroda „Nuo akmens iki kodekso. Įvairenybės iš knygos istorijų". Parodos autorė - Vrublevskių bibliotekos Knygos muziejaus darbuotoja Agnė Zemkajutė.
Kiekviena knyga gali papasakoti daugybę istorijų tiek apie save, tiek apie kitas knygas. Prireikė kelių tūkstančių metų, kol akmenį, medį ir molio lenteles pakeitė paprastesnės medžiagos, o pagamintos knygos buvo tvirtesnės, lengvesnės, užėmė mažiau vietos. Europos knygos raidą labiausiai įtakojo papirusas, pergamentas ir popierius. Pirmiausia pokyčiai palietė knygos formą, vėliau ir teksto užrašymo būdą. Spaustuvių, renkamų rašmenų atsiradimas greitino tiražavimo procesą, įvedė knygoje antraštinį lapą, keitė teksto dėstymą, tačiau knygos kitimo istorijoje inovacijos visada pynėsi su tradicija. Pavyzdžiui papirusui, ne vieną amžių beveik išstumtam pergamento, pritrūko poros šimtų metų iki dienos, kai Vakarų Europoje popierius buvo ne tik naudojamas, bet ir gaminamas, iki šių dienų randame dokumentų, užrašytų ant pergamento, tebeegzistuoja ritinio formos knygos.
Šioje parodoje siekiama parodyti ir prakalbinti įvairiausius pavyzdžius: 4000-5000 metų senumo dantiraščių fragmentus, šiuolaikines ir unikalias rankraštines (prie kurių vien perrašinėtojai dirbo kelis mėnesius) knygas. Paprastus ir išskirtinius spausdintus veikalus, kurių beveik kiekvienas egzempliorius skyrėsi net nuo tos pačios laidos kito egzemplioriaus.
Parodoje rasime ir pačių knygų pasakojamų istorijų apie skaitytojus. Ne viena šiandien Vrublevskių bibliotekoje saugoma knyga nukentėjo nuo karų, okupacijų, buvo priversta keisti savo šeimininką, saugojimo vietą. Vienas įspūdingiausių parodos eksponatų- II pasaulinio karo metais sovietų kareivių Karaliaučiuje „sušaudytas" XVIII a. konvoliutas.
Kviečiame aplankyti parodą, o knygų istorijas išgirsti gyvai - dalyvaujant ekskursijose.
Jas ves parodos autorė Agnė Zemkajutė. Artimiausioms dienoms planuojami šie ekskursijų laikai: balandžio 27 ir gegužės 5 dienomis - 12 valandą, gegužės 3 dieną - 15 val.
Registruotis: agne.zemkajute@mab.lt.

 

A.Zemkajutės ir Vrublevskių bibliotekos komunikacijos skyriaus informacija
Tel. (8 5) 212 6890
www.mab.lt

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2022-05-11 08:45
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media