2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kultūros renginiai

*print*

Archyvas :: Trakuose - paroda "Šimtmečių dabartys", skirta Trakų miesto 700-mečio jubiliejui

2022-01-09
 
Kazys Kęstutis Šiaulytis. „Alchemija. Žaliasis krantas“ (2021. Aliejus, drobė. 70x60).

Kazys Kęstutis Šiaulytis. „Alchemija. Žaliasis krantas“ (2021. Aliejus, drobė. 70x60).

Trijų Karalių dieną Trakuose, Meno galerijoje "Fojė" buvo atidaryta didžiausia Lietuvos dailininkų sąjungos Vilniaus skyriaus Monumentalistų sekcijos dviejų dalių paroda "Šimtmečių dabartys", skirta Trakų miesto 700-mečio jubiliejui. Čia savo kūrybą pristato net 33 dailininkai, tarp jų yra ir mūsų kolega, LŽS ir LDS narys Kazys Kęstutis Šiaulytis.
Anot monumentaliosios dailės atstovo Arturo Aliuko paroda įvyko neatsitiktinai Trakuose. Filosofas O. Spengleris tautų išsivystymą suskirsto į tris fazes: gamtos, kultūros ir civilizacijos, taip galima būtų suskirstyti ir tris Lietuvos sostines - Kernavę, Trakus ir Vilnių. Trakai būtų ta antroji fazė, kurioje dabar monumentalistai, nebijodami save vadinti amatininkais, kiekvienas atskirai ir visi kartu sukūrė šią parodą - monumentalistų pasaulio mozaiką, kurią skiria garbingam Trakų 700-mečio jubiliejui.
„Šiandien Trys Karaliai atnešė nuostabią dovaną - Trakų meno galerijoje "Fojė" atidaryta meno paroda "Šimtmečių dabartys". Paroda pradeda Trakų 700 metų jubiliejinius metus ir tiesiog pribloškia užmoju. Kas tik galite, pamatykite kokią galingą, emocionalią ir kupiną meilės ekspoziciją sudėliojo galerijos siela Edita Tamulytė su bendraminčiais ir kolegomis," - sako žurnalistė Sigita Nemeikaitė.
Vitražas ir mozaika, paveikslas ir skulptūra neatsiranda per dieną, savaitę ar mėnesį - tai yra elitinis menas, kuriam sukurti reikia laiko, pastangų, talento ir kantrybės tvirtai remiantis kultūros ir tradicijų pagrindais. Galima būtų teigti, kad tokios pat kantrybės ir išmanymo reikėjo statant Trakų pilį ir miestą, kuriam juk šiais metais sukanka net 700 metų!
Amžiai ir laiko tekmė - tai apmąstymų ir įžvalgų lobynas. Žmogus ir aplinka, dabarties ir praeities ženklai, tai visa kas kaupiasi dailininko atmintyje ir tampa jo veiklos neišsemiamu šaltiniu. Šis žanras remiasi vaizdavimo ir technologijų tradicijomis ir yra tarsi laiptai sujungiantys praeitį ir ateitį, o jei nėra įsisavintos praeities kartų žinios, tai nieko naujo ir gero negimsta. Lietuvos Dailininkų Sąjungos Vilniaus skyriaus monumentalistų sekcijos parodą surengti paskatino Trakų įkūrimo jubiliejus.
Lietuvos dailininkų sąjungos Vilniaus skyriaus monumentalistų sekcijos pirmininkė Liuda Stankevičienė nuoširdžiai dėkojo Trakų kultūros rūmų Meno galerijos "Fojė" vadovei Editai Tamulytei už ryžtą ir didelių užmojų įgyvendinimą. Ši paroda tik įrodo, kad prieš kelerius metus pasirašytas bendradarbiavimas vystosi ir nėra tik "ant popieriaus".
Šios išskirtinės parodos reikšmę įvertino ir susirinkę garbinti svečiai: LR Seimo nariai Edita Rudelienė ir Kęstutis Vilkauskas, Trakų rajono meras Andrius Šatevičius bei Trakų rajono rajono adminitracijos direktorė Jolanta Abucevičienė.
Parodos atidarymo metu Trakų kultūros rūmų direktorius Edvardas Keizikas pasveikino visus su išskirtine paroda ir pranešė dar vieną naujieną, kad ką tik pasirašė naują bendradarbiavimo sutartį su menininio ugdymo studija "Genius Art", kurie vasarą Trakuose įgyvendins vokalo ir pianino profesionalią stovyklą, skirtą taip pat jubiliejiniams metams pažymėti.
„Man džiugu dalyvauti parodoje "Šimtmečių dabartys". Šiemet Trakai minės miesto 700 metų jubiliejų, tad ši paroda - kvietimas prabėgusius amžius pamatyti tarsi išnyrančius iš dailininkų pasąmonės. Kaip teigia K. G. Jungas, pasąmonėje glūdi tiek keisčiausių dalykų, kad patys nustembame išvydę to nugrimzdusio pasaulio daigus," - sako LŽS ir LDS narys Kazys Kęstutis Šiaulytis, pateikęs parodai savo naują kūrinį „Alchemija. Žaliasis krantas" (2021. Aliejus, drobė. 70x60).
„Tai dinamiška svaja, vizija, tiksliau, akimirkos bėgsmas, kuris, anot dailininko K.K. Šiaulyčio paminėto K.Jungo, gali būti viena iš sąmonės keistenybių, primenančių regėjimus sapne, - sako menotyrininkas Albertas Vaidila. -. Žalsvas banguojantis fonas, apsinuoginusios moters figūra, vyno butelis, taurė nėra susieti konkrečiu veiksmu, o tėra tik kompozicijos elementai ar praslystančios pro šalį užuominos. Visuma romantiška, pakili, atliepianti Trakų miesto jubiliejaus šventinę nuotaiką".
PARODOS DALYVIAI:
Stanislovas Rolandas Bulavas
Eglė Rakauskaitė
Nerijus Baublys
Laima Kriukelienė
Danielius Rusys
Valerija (Vija) Tarabildienė
Gitenis Umbrasas
Vytautas Poška
Saulius Čižikas
Laimutė Tamoševičienė
Kazys Kęstutis Šiaulytis
Jurga Uzdilaitė
Skaistė Verdingytė
Albinas Markevičius
Rūta Lipaitė Vingrienė
Vincas Matonis
Augustas Lopas
Vytautas Kibildis
Arturas Aliukas
Paulius Juška
Agnė Juškaitė
Liuda Stankevičienė
Agnė Kišonaitė
Gintaras Kraujalis
Vidas Drėgva
Ignas Meidus
Gintaras Jocius
Dalia Truskaitė
Rasa Grybaitė
Rimvydas Mulevičius
Vilma Slavinskaitė
Edita Utarienė
Viktoras Dailidėnas
PARODA VYKS:
2022 01 06 - 02 06 I dalis
2022 02 07 - 03 06 II dalis
Maloniai kviečiame! Įėjimas nemokamas.
Paskutinį kartą atnaujinta: 2022-01-09 11:35
 
 

Komentarai (8)

Jūsų el. paštas

Albertas Vaidila

2022-01-11 13:16

Nuoširdžiausi sveikinimai. Reikšmingas Trakų jubiliejus, gražus dailinikų pasirodymas ir, žinoma, pagarba žurnalistui ir dailininkui Kęstučiui Šiaulyčiui, aktyviai propaguojančiam šį renginį, svariai prisidedantį sava kūryba.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Lorita Tamulevičiūtė

2022-01-09 15:14

Sveikinumai

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Eglė Daiva Rasimavičienė

2022-01-09 15:13

Sveikinimai.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Vytautas Gocentas

2022-01-09 12:02

Tiesiog žalmedis! Valio-io-io!

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Jovita Rukienė

2022-01-09 11:53

Sveikinu su parodos atidarymu, Kęstuti.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Eleja Pabre

2022-01-09 11:51

Ta moteris išaugusi iš gamtos. Ji tos gamtos dalis. Ir Amžina, kol dailininko teptukas prisišauks gyvas žemės spalvas ir įkvėps vaizdui šviesos.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Jolita Šlepetienė

2022-01-09 11:50

Sveikinu.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Regina Vaišnorienė

2022-01-09 11:37

Gera Paroda.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media