2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kultūros renginiai

*print*

Archyvas :: Kviečiame į Jakubo Woynarowskio parodą „Sol Salutis – skaičių kalba“

2021-12-04
 
Kas sieja garsiausio lenkų poeto romantiko Adomo Mickevičiaus kūrybą su matematinėmis sistemomis? Ogi Jakubo Woynarowskio multimedijų instaliacija „Sol Salutis - skaičių kalba", sujungianti šiuos du dalykus į neįprastą audiovizualinį patyrimą. Darbas, sukurtas Adomo Mickevičiaus institutui užsakius, gruodžio 7-9 d. bus rodomas Vilniaus rotušėje. Parodos atidarymas - gruodžio 7 d. 17 val.  Vilnius - trečias miestas, kuriame eksponuojamas šis kūrinys.
Šia instaliacija Adomo Mickevičiaus institutas keturiuose miestuose, kuriuose gyveno Adomas Mickevičius, pradeda Lenkų romantizmo metus, kokiais yra paskelbti 2022-ieji.
Parodą kuruoja Jakub Woynarowski, nuodugniai išanalizavęs skaičių reikšmę Adomo Mickevičiaus kūryboje. Lietuvoje renginys organizuojamas kartu su Lenkijos institutu Vilniuje.
Lenkijos institutų ir Lenkijos Respublikos konsulato Stambule dėka projektas „Sol Salutis - skaičių kalba" dabar rodomas Paryžiuje, o vėliau aplankys Romą ir Stambulą.
„Šiuolaikiniame pasaulyje aklai pasitikime matematinėmis sistemomis ir algoritmais, visiškai pamiršdami neracionalų elementą, kuris taip pat yra reikšmingas net ir technologinėje visuomenėje. Instaliacija „Sol Salutis - skaičių kalba" pabrėžia šį dualistinį ryšį", - sako Barbara Schabowska, Adomo Mickevičiaus instituto direktorė.
Sukurti šį projektą įkvėpė niekur neskelbtas iškiliausio lenkų poeto romantiko Adomo Mickevičiaus veikalas „Ateities istorija", kuriame autorius supina metafiziką ir matematiką. Dalis jo rankraščių dingo, o dalį sudegino pats poetas. Apie šį darbą žinoma tik iš susirašinėjimo ir išlikusių fragmentų, kurie po daugybės metų buvo išleisti prancūziškai, o paskui išversti į lenkų kalbą.
Jame pateikta naujos kalbos vizija, kurioje žodžiai paverčiami skaitinėmis reikšmėmis, arba šviesolaidžiais, kurių veikimas paremtas Archimedo veidrodžių, atspindinčių Saulės „ugninių ženklų" raštą, Jakubo Woynarowskio dėka įgavo realią formą.
Projekto premjeros laikas neatsitiktinis - gruodį ne tik gimė Adomas Mickevičius, bet ir švenčiama žiemos saulėgrįža, senovėje vadinta Sol Invictus (lot. Nenugalimosios saulės) švente.
Pagrindinis instaliacijos elementas - didelis apskritas veidrodis, atstojantis ekraną, į kurį nukreipiamos projekcijos - animacija, dekoduojanti mistines vadinamojo „Saulės kvadrato" reikšmes. Lentelės langeliams, kuriuose įrašyti ir skaičiai, ir lenkų abėcėlės raidės, yra priskirti konkretūs garsai, kurie akustiškai papildo vizualinę kūrinio dalį. Tai metaforinė aparatūra, suteikianti galimybę iškoduoti ir perskaityti signalą iš ateities.
„Mano sudarytą matematinę lentelę galima laikyti veidrodžiu, kuriame atsispindi šiuolaikinis žmogus - tiek racionalus, tiek apimtas prieštaringų jausmų", - paaiškina Jakub Woynarowski.
Jakub Woynarowski - menininkas, dizaineris ir kuratorius. Krokuvos dailės akademijos absolventas ir dėstytojas. Parodos Lenkijos paviljone meninės koncepcijos autorius 14-ojoje tarptautinėje Venecijos architektūros bienalėje. 2015 m. pelnė prestižinį apdovanojimą - „Politykos pasą" - vizualinių menų kategorijoje.
„Vilnius - išskirtinis miestas Europos romantizmo žemėlapyje, todėl džiaugiamės, kad artėjant Lenkų romantizmo metams jis virs teatru ir scena originaliai Adomo Mickevičiaus kūrybos interpretacijai. Apie matematiką ir skaičių simboliką tautos dainiaus tekstuose žinome tik tiek, kad galime pasakyti, jog Vilnius jam buvo miestas Nr. 1. Maloniai kviečiame į nekasdienį reginį Vilniaus rotušėje!" - sako dr. Małgorzata Stefanowicz-Pecela, Lenkijos Respublikos ambasados patarėja, Lenkijos instituto direktorė.
Renginio partneris Lietuvoje - Vilniaus rotušė.
Instaliaciją bus galima aplankyti gruodžio 7-9 d. 16.30-19.30 val.
„Sol Salutis - skaičių kalba" taip pat galima aplankyti:
Paryžiuje - gruodžio 2-3 d. Lenkijos Respublikos nuolatinėje atstovybėje prie EBPO;
Romoje - gruodžio 6-18 d. Fondazione Pastificio Cerere;
Stambule - gruodžio 13-17 d. Stambulo universitete.
Autorius/kuratorius: Jakub Woynarowski
Muzika: Przemysław Scheller
Organizatorius: Adomo Mickevičiaus institutas
Organizatoriaus partneriai: Lenkijos institutas Vilniuje, Paryžiuje, Romoje, Lenkijos
Respublikos konsulatas Stambule.
ADOMO MICKEVIČIAUS INSTITUTAS - nacionalinė kultūros institucija, kurios tikslas - skatinti nuolatinį domėjimąsi lenkų kultūra pasaulyje. Bendradarbiaudamas su užsienio partneriais ir palaikydamas dialogą su galutiniais vartotojais, institutas inicijuoja tarptautinius kultūrinius mainus vadovaudamasis Lenkijos užsienio politikos gairėmis. Šešiuose žemynuose institutas yra įgyvendinęs ir toliau įgyvendina projektus 70 šalių, tarp jų Prancūzijoje, Italijoje, Didžiojoje Britanijoje, Rusijoje, Izraelyje, Vokietijoje, Turkijoje, JAV, Kanadoje, Australijoje, Ukrainoje, Lietuvoje, Latvijoje, taip pat Kinijoje, Japonijoje ir Korėjoje. Vykdydamas savo veiklą, institutas pristatė 38 strategines programas, kurias matė 60 milijonų žiūrovų. Adomo Mickevičiaus instituto steigėja yra Lenkijos kultūros ir nacionalinio paveldo ministerija.
Daugiau informacijos: https://instytutpolski.pl/vilnius/2021/11/24/sol-salutis-skaiciu-kalba,
https://www.facebook.com/events/229065275977406/

 

KONTAKTINIAI ASMENYS:
Adomo Mickevičiaus institutas
Ewa Szandomirska
eszandomirska@iam.pl
+48 692 494 061
Lenkijos institutas Vilniuje
Agata Gornatkiewicz
Agata.Gornatkiewicz@instytutpolski.pl
+370 5 232 9775

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2021-12-04 12:13
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media