2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kultūros renginiai

*print*

Archyvas :: 2022 metų Kalbos premija skirta literatūros kritikui, eseistui, redaktoriui dr. Regimantui Tamošaičiui

2022-05-06
 
Regimantas Tamošaitis

Regimantas Tamošaitis

Seimo Lituanistikos tradicijų ir paveldo įprasminimo komisija, kaip ir kasmet, skiria žodžio laisvės gynėjos, labdaros organizatorės Felicijos Bortkevičienės atminimą įamžinančią Kalbos premiją. Šiais metais įvairios organizacijos, institucijos ir fiziniai asmenys Komisijai pasiūlė penkis kandidatus. Komisija, įvertinusi visų kandidatų reikšmingą, neatlygintinai atliekamą lituanistinę veiklą, balsų dauguma nutarė 2022 metų Kalbos premiją skirti Vilniaus universiteto dėstytojui, literatūros kritikui, eseistui ir redaktoriui dr. Regimantui Tamošaičiui.
Humanitarinių mokslų daktaras R. Tamošaitis dirba Vilniaus universitete, Lietuvių literatūros katedroje dėsto lietuvių literatūros istoriją ir kitas disciplinas. R. Tamošaitis visą profesinį gyvenimą skyrė lituanistikai: lietuvių literatūros mokslui ir studijoms, mokyklinei lituanistikai, lietuvių literatūros kūrybai ir sklaidai.
Laureatas yra viešajame kultūriniame gyvenime nuolat dalyvaujantis publicistas, eseistas, dviejų esė vaikams autorius, publikavęs per du šimtus literatūros knygų recenzijų, kultūros publicistikos tekstų, pokalbių literatūros ir kultūros temomis. Itin svarbi lietuvių kalbos vartojimo sritis, kurioje dirba R. Tamošaitis - grožinės literatūros ir humanitarinių tekstų redagavimas. Du dešimtmečius R. Tamošaitis dirba Lietuvos rašytojų sąjungos mėnraščio „Metai" redaktoriumi, tiesiogiai prisideda, kad pagrindinis lietuvių literatūros periodikos leidinys būtų ir pavyzdinis lietuvių kalbos vartosenos šaltinis.
Vienas pagrindinių R. Tamošaičio pedagoginės veiklos tikslų - ugdyti jaunosios kartos, moksleivių ir studentų, gebėjimus rašyti geros kalbinės kokybės tekstus - poeziją, recenzijas, straipsnius. Dėstydamas Vilniaus universitete, laureatas visuomet išsiskyrė dėmesingumu studentų kūrybiškumui, savarankiškam mąstymui ir kalbinei raiškai. R. Tamošaitis taip pat yra itin daug nuveikęs moksleivių filologinio - literatūrinio ir kalbinio - ugdymo srityje. Jis yra lietuvių literatūros vadovėlių XI-XII klasėms bendraautorius ir redaktorius, parašęs daugelį literatūros mokymo metodikos straipsnių, skirtų literatūros analizės ir interpretacijos klausimams lietuvių literatūros pamokose. Juose R. Tamošaitis pristato teksto interpretacijos metodus, analizuoja, aiškina literatūros kūrybos savitumą, pristato jos supratimo ir sklaidos kultūroje galimybes. Laureatas taip pat plačiai ir neatlygintinai bendradarbiauja su įvairiomis vidurinio ugdymo mokyklomis visoje Lietuvoje, skaito jose paskaitas, veda seminarus ir kitokiais būdais moko teksto interpretacijos - aiškina metodus, leidžiančius apčiuopti giliuosius kūrinio reikšmės klodus ir suvokti ypatingą žodžio meno reikšmę. Beveik tris dešimtmečius R. Tamošaitis dalyvauja „Jaunųjų filologų" konkurso literatūros mokslo ir kritikos, poezijos sekcijų vertinimo komisijose, pastaraisiais metais yra ir šio konkurso vertinimo komisijos pirmininkas.
R. Tamošaičio darbai yra ypatingi dėl lituanistikos kultūrinių ir filosofinių kontekstų plėtros. Unikali laureato lituanistinių mokslinių tyrimų ir kultūrinių interesų sritis - lietuvių literatūros ir kultūros ryšiai su Rytų religinėmis ir filosofinėmis tradicijomis, visų pirma Vedų literatūra, domėjimasis indoeuropietiškomis baltų ir sanskrito kalbų šaknimis bei iš jų kylančia pasaulėžiūra. Lietuvių kultūros ir lietuvių kalbos vartosenos plėtros kontekste ypač reikšmingas R. Tamošaičio darbas - kartu su poetu Alfonsu Bukontu paruoštas lietuviškas pasaulinės literatūros paminklo - Mahabharatos epo dalies - Bhagavadgytos vertimas (1999).
Kalbos premija tradiciškai bus įteikta Valdovų rūmuose vyksiančiame renginyje „Kalbos vakaras" gruodžio pradžioje. Šiais, kaip ir praėjusiais metais, bus pagerbti ir kiti nominuoti kandidatai: Mokslo ir enciklopedijų leidybos centro žurnalo „Gimtoji kalba" vyr. redaktorė, Lietuvių kalbos draugijos valdybos sekretorė Rita Urnėžiūtė, Vilniaus universiteto profesorė Irena Smetonienė, Prienų rajono ir Birštono krašto laikraščio „Gyvenimas" redaktorė, žurnalistė Ramutė Šimukauskaitė ir Seimo narys Stasys Tumėnas.
Žodžio laisvės gynėjos, labdaros organizatorės Felicijos Bortkevičienės (1873-1945) atminimą įamžinanti Kalbos premija skiriama už reikšmingą, neatlygintinai atliekamą lituanistinę veiklą Lietuvos ir užsienio šalių piliečiams, organizacijoms ar institucijoms.

 

Daugiau informacijos:
Justina Paukštė,
Švietimo ir mokslo komiteto biuro patarėja
Tel. (8 5) 239 6715, el. p. justina.paukste@lrs.lt

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2022-05-21 10:02
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media