2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kultūros renginiai

*print*

Archyvas :: Rita Aleknaitė: tarptautiniame konkurse-festivalyje „Muzika be sienų“

2022-08-31
 
Rita Aleknaitė

Rita Aleknaitė

Prof. Rita Aleknaitė,
LŽS narė
Baigėsi vasara. Nepasakyčiau, kad buvo kūrybinga: Lietuvoje, Žirmūnuose - karščiai. Teko prie jų derintis muzikuojant. Druskininkuose vykusiame festivalyje-konkurse rezultatai pasirodė neblogi. Antanas Kiveris profesionalų konkurse tapo diplomantu, Mykolas laimėjo antrą vietą. Ta proga šiek tiek vasaros atspindžių.
Įsimintinos fortepijono klavišų pabiros...
Kurorto ankstymetis tylus. Ryto miglos skraistėje bruzda tik žalvarniai, kėkštai, šarkos ar besidarbuojantys geniai... Tačiau Vytauto gatvėje yra namas, kuris rugpjūtyje nuo rytmečio aušros pradeda dūzgenti. Tai Vytauto gatvėje esanti Mikalojaus Konstantino Čiurlionio vardu pavadinta meno mokykla. Nuo rugpjūčio 14 d. čia rinkosi maži ir dideli pianistai, muzikai, paaukoję vasaros atostogas, pradėję draugiškai konkuruoti tarptautiniame konkurse-festivalyje „Muzika be sienų". Sunkius barjerus perkopiantis renginys jaunus atlikėjus sujungiantis renginys jau vyko netgi pandeminiais metais: internetu. Tačiau 2022-ieji, pažymėti 22-uoju numeriu, jau žadėjo naujų ir gyvybingų įspūdžių.
Festivalio-konkurso įkūrėja profesorė Veronika Vitaitė jaudinasi kasmet: kaip bus renginys finansiškai paremtas, ar galės tinkamai priimti profesorius iš Vokietijos, Danijos, Ukrainos, Lenkijos... Pedagogus iš Latvijos, Ukrainos... Kaip suteikti geras sąlygas koncertuoti jauniems atlikėjams, kaip parengti atmosferą numatomiems meistriškumo kursams, moksliniams seminarams, kaip sudominti vaikus ir jų pedagogus profesorių pamokomis, kaip paakinti jaunus muzikus premijomis, stipendijomis, koncertais?
„Norime sukurti patrauklią atmosferą, kurioje muzikai gali pažinti vieni kitus, ir susirinkus tarsi aristokratų salone, pušų šnabždesy, pakalbėti apie muziką ir didžius atlikėjus, paklausyti dar negirdėtų kūrinių, atlikti Lietuvos kompozitorių naujus opusus, juos aptarti. Didžiuojamės tuo, jog festivalio-konkurso dalyviams suteikiame progą dalyvauti pripažintų pedagogų meistriškumo pamokose", - teigė profesorė.
Sumanymą Druskininkuose pradėjusi kaip įprasminamą savito „muzikos salono" idėją, per du dešimtmečius prof. V. Vitaitė renginį sugebėjo išplėtoti iki reikšmingo Lietuvos ir regiono augantiems jauniesiems muzikams, ypač pianistams, sambūrio. Bręstantiems pedagogams, Lietuva besidomintiems profesoriams užsieniečiams ir vietiniams miesto valdytojams, verslininkams iki reikšmingo renginio... Kad tai įvyko, patvirtino ir parodytas 20 metų veiklai įprasminti skirtas sukurtas video filmas.
Dabar jau festivalis-konkursas pritraukia aukštos klasės atlikėjų dėmesį. Šiais metais intrigavo vienas jų - pianistas iš Vokietijos Fabio Romano. Dėmesio verta jo Césario Francko muzikos interpretacija. Koncertavo ir kiti atlikėjai, konkurso žiuri nariai. Klausytojai negailėjo aplodismentų profesorių Aleksandros Žvirblytės ir Petro Vyšniausko improvizacijų programoms. Viena jų buvo skirta Vilniaus jubiliejui, kurioje paminėti muzikiniai įvairių epochų Vilniaus muzikos aurą kūrusių kompozitorių muzikos motyvai. Kultūringo relakso koncertuose paliejo dainuojanti Maria Vilar de Rohde. Vakaras buvo skirtas Druskininkų dailininko Alfonso Šuliausko, muziko-pedagogo Olego Molokojedovo atminimui. Atliktas „Muzika be sienų" užsakytas Mykolo Natalevičiaus naujas kūrinys „Koliažas laiko pabaigai".
Profesoriai-atlikėjai Jaroslaw Drzewiecki (Lenkija), dr. Ulf Henrik Goehle (Vokietija), Eugen Indjic (Prancūzija), Martin Jepsen (Danija), Lietuvos pedagogai vedė meistriškumo pamokas. Jos visada domina atvykusius pedagogus ir jaunesnius mokinius - ne tik pianistus.
Šiais metais renginys prasidėjo talentingo jauno pianisto Pauliaus Anderssono pasirodymu. Buvo virtuoziškai atlikti ypatingo sudėtingumo, retai girdimi unikalūs Ferenco Liszto „Etudes d'execution transcendante".
Negalima buvo nesidžiaugti mažųjų atlikėjų pasitenkinimu grojant Miesto muziejuje, M. K. Čiurlionio memorialiniame muziejuje, puikiai įrengtų sanatorijų salėse. Tai dažnai tampa reta proga jiems koncertuoti viešoje erdvėje.
Renginys unikalus - jame jungiasi konkursas, festivalis, edukacinė programa. Unikalus, nes konkursas skirtas pasirodyti įvairiais instrumentais grojantiems atlikėjams - pianistams, vargonininkams, klavesinistams, grojantiems styginiais, liaudies, mušamaisiais instrumentais, vokalui, įvairiems ansambliams, su kameriniu orkestru. Unikalus ir dalyviu amžiumi: jis neribojamas - aprėpia atlikėjus nuo penkerių iki 95 metų. Konkurso diplomą šiais metais pelnė ne profesionalas, puikiai dainavęs aštuoniasdešimtmečio laukiantis Antanas Kiveris. Gražių ukrainietiškų akcentų pabėrė gražų balsą turinti profesionalė muzikė, nors dar negebanti valdyti balso, šokiravusi prastai intonuojamomis arijomis.
Festivalis jungia tarptautinio žiuri narių, jaunų dalyvių iš Baltijos, Europos, Azijos, Skandinavijos šalių. Nemokėdami konkurso įnašo, jame dalyvavo Lietuvoje atsiradę iš tėvynės pasitraukę ukrainiečiai. Puiki pianistų, smuikininkų mokykla! Žiuri ir klausytojai įvertino Rostyslavo Fedyno, Volodymyro Zatsikhos ir kitų jaunų atlikėjų pasirodymus konkurse, Druskininkų muziejuose, sanatorijose, bažnyčioje, miesto pramogų aikštėje, M. K. Čiurlionio menų mokyklos salėje.
Šiam renginiui pasibaigus laureatų koncertai vyks Vilniuje su Šv. Kristoforo orkestru, Lietuvos kultūros centruose, Lenkijoje, Vokietijoje, Danijoje, Sakartvele, Ispanijoje, JAV ir kitur. Tai bus puikūs konkurso nugalėtojų prizai.
Kas, jeigu ne mecenatai padėjo šį festivalį-konkursą įgyvendinti! Ak, tas „Gerasis ruonis", G. Kuprevičius, Druskininkų sanatorijų „Draugystė", „Vilnius", „Eglė", miesto vadovai! Tačiau savyje reikia turėti tiek kultūrinio bagažo, kaip Artūras Salda, kurio vadovaujamos sanatorijos koridoriais, idealaus švarumo erdvėse klientai plauko plauko tarsi angelai baltais chalatais. Fantastiškai sukoreguota nuolat skamba puiki muzika. Už bendryste su „Draugystės" sanatorija ir druskininkiečiais dėkojo direktorė Violeta Kaubrienė, visada ypatingai talkinanti, globojantis „Muzika be sienų" dalyvius.
Apdovanoti patys talentingiausi. Tokie, kaip Tchabua Patchkoria (Sakartvelas), Aurora Snefrid Nuno Darvann-Hermann (Danija), Fortesa Jusufi (Kosovas), Augustas Vasiliauskas (Lietuva/Lenkija) ir kiti. Vis ryškiau konkurse pasirodo ir klarnetininkas Mykolas Kuan Keys. Mokytoja iš Klaipėdos Valdonė Kučinskienė džiaugėsi renginiu. Atsisveikindama žadėjo būtinai atvykti ir sekančiais metais: „Aronas gerai groja. Tačiau kur rasi tokią gerą atmosferą, bendravimo su puikiai pianistais džiaugsmą, jaukiose salėse pagroti koncertuose, susitikti su tais, kuriuos jungia meilė muzikai".
Renginys išryškino puikius augančius muzikus. Manau, ateityje išgirsime klaipėdiškio Arono Rumino (mokytoja Valdonė Kučinskienė), Jono Jankausko (mokytoja Inga Vyšniauskaitė) muzikavimą. Talentingi vaikai. Didelį auklėtinių būrį atvežė Nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos pedagogė Ala Bendoraitienė, kuri kas dvejus metus organizuoja konkursą-festivalį Kosta Rikoje, į kurį pakvietė kelis Druskininkuose puikiai pasirodžiusius jaunuosius muzikus. Pedagogė ypač vertina festivalį-konkursą „Muzika be sienų" dėl jo galimybių visus atvykusius suburti, sujungti vardan muzikos. To siekia ir Kosta Rikoje San Jose Nacionalinio universiteto Fortepijono katedros vedėjas Alexander Sklioutovsky, skatinantis kuo platesnį bendradarbiavimą su Lietuvos muzikais.
Didelis malonumas ir iššūkis jauniesiems buvo galimybė groti, konkuruoti su festivalio-konkurso orkestru. Jo organizavimo procese ypač reikšmingai talkino pedagogas-violončelininkas Valentinas Kaplūnas. Dirigavo Laurynas Sadauskas.
Miesto aikštėje pasirodė ir Nacionalinis spalvų orkestras. Kartu su „Muzika be sienų" dalyviais džiugino susirinkusius kurorto lankytojus. M. K. Čiurlionio namelyje koncertavo ir konkurso žiuri nariai.
Didelį paruošiamąjį darbą nuveikė pedagogai Antaniną Laurenčikienė, Rolandas Aidukas, profesorė Aleksandra Žvirblytė, Druskininkų M. K. Čiurlionio meno mokyklos direktorė Onutė Olšauskienė ir kiti. Taip pat nuolat talkinantys Daiva Tareilytė-Juškienė , Auda Kerbedienė, Gražina Vosylienė, Giedrius Bendoraitis, Deimantė Juškaitė...
Konkursas ir festivalis „Muzika be sienų" - ilgametis renginys, vis randantis naujų formų, sulaukiantis didelio rezonanso Lietuvoje ir kitose pasaulio šalyse. Kažkodėl nesimatė Kultūros tarybos atstovų, kurie realiai turėjo renginį įvertinti ir suprasti, kodėl jį reikia finansiškai remti.
Paskutinį kartą atnaujinta: 2022-09-20 09:51
 
 

Komentarai (5)

Jūsų el. paštas

Henrika

2022-09-02 10:27

Be geros muzikos sunku gyventi...

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Vytautas Žeimantas

2022-08-31 11:01

Įdomu skaityti. Ačiū.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Valdonė Kučinskienė

2022-08-31 10:29

Labai ačiū p. Rita už puikų straipsnį, kuris ne tik supažindina su Lietuvos kultūros aktualijomis, bet ir žavi žodžio stilistika, vaizdingais apibūdinimais! Sėkmės Jums!

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Giedre Kvieskiene

2022-08-31 10:26

Puikūs įspūdžiai, ačiū.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Vajonė Strimaitienė

2022-08-31 10:16

Dėkui Prof. R. Aleknaitei už puikų pristatymą. Jūs supažindinate su Lietuvos kultūra, išsakote savo požiūrį į vertybes.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media