2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kultūros renginiai

*print*

Archyvas :: Garsusis Oberhauzeno trumpųjų filmų festivalis Vilniuje

2021-10-22
 
Lietuvos kino mylėtojus po ilgo laiko vėl nudžiugins garsusis Oberhauzeno trumpųjų filmų festivalis, jau 12-ąjį kartą siunčiantis savo programas į turnė po pasaulį. Spalio 26-30 d., bendradarbiaujant su Goethe's institutu Vilniuje, festivalis viešės Vilniuje, „Skalvijos" kino centre.
1954 m. įkurtas tarptautinis Oberhauzeno trumpųjų filmų festivalis yra seniausia pasaulyje tokių filmų platforma, garsėjanti dėl programos įvairovės ir atvirumo naujoms formoms. Prestižiniame festivalyje savo filmus yra rodę Martinas Scorsese, Werneris Herzogas, o apdovanojimus yra pelnę ir lietuvių menininkai: Deimantas Narkevičius, Emilija Škarnulytė, Audrius Stonys. „Festivalio stiprioji pusė yra tai, kad jame visiškai netikėtai galima susidurti su nepaprastai įdomiais dalykais. Nes sudarant festivalio programą [...] galioja vienintelis principas - tai intelektualinis, estetinis ir politinis smalsumas", taip Oberhauzeno trumpųjų filmų festivalį vertina Vokietijos dienraštis „Frankfurter Allgemeine Zeitung" (2021 m., gegužė).
Lietuvos žiūrovams Goethe‘s institutas Vilniuje parinko keturias programas iš 2020 m. festivalio laidos, pasižyminčias aktualia mūsų regionui tematika bei atspindinčias Oberhauzeno trumpųjų filmų festivalio temų įvairovę:
Pagaminta Vokietijoje. Migracija. Šiame rinkinyje pateikiami geriausi pastarųjų dešimties metų Vokietijos trumpametražiai filmai migracijos tema, pasakojantys apie šiandien Vokietijoje gyvenančių migrantų gyvenimo sąlygas bei nematomas Europos sienas, su kuriomis šie žmonės susiduria savo kasdienybėje.
Tarptautinis konkursas. Šioje programoje atrinkti įdomiausi 2020 m. tarptautinio konkurso filmai. Pradedant Meksikos Čiapaso valstijoje esančio kaimo portretu pavadinimu „( ( ( ( ( /*\ ) ) ) ) ) )", kuriame apžvelgiami šiuolaikiniai čiabuvių bendruomenės iššūkiai ir pasaulėžiūra, ir baigiant praėjusio amžiaus devintojo dešimtmečio pabaigos Graikijos vaizdu darbininkės Anthi akimis filme „BELLA".
Nugalėtojų programa. Šioje 2020 m. festivalio laureatų rinktinėje pristatomi net po kelis kartus apdovanoti darbai. Pavyzdžiui, itin daug dėmesio Vokietijoje sulaukęs įspūdingas ir daug kainavęs Bjørn'o Melhus'o mokslinės fantastikos filmas „SUGAR", kuriame robotas savo kūnišku artumu stengiasi išlaisvinti postapokaliptinio vartotojiško pasaulio gyventoją iš jo įprastos rutinos.
Menas ir eksperimentai. Šioje programoje pristatomi įdomiausi filmų kūrėjai, kurie šiuo metu balansuoja tarp kino ir kitų meno rūšių. Atrinktų filmų režisieriai kartais naudojasi visiškai neįprastomis techninėmis ir estetinėmis priemonėmis, kai kurie jų jau labai sėkmingai demonstruoja savo darbus galerijose ir kitose meno erdvėse.
Laikas: 2021 m. spalio 26-30 d.
Vieta: „Skalvijos" kino centras, A. Goštauto g. 2, Vilnius
Daugiau informacijos apie Oberhauzeno trumpųjų filmų programą Vilniuje rasite Goethe‘s instituto Vilniuje bei „Skalvijos" svetainėse:
www.goethe.de/lietuva
www.skalvija.lt
Paskutinį kartą atnaujinta: 2021-10-30 11:08
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media