2024 m. balandžio 19 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kultūros renginiai

*print*

Archyvas :: „Laisvės žvalgas“ – Juozui Lukšai-Daumantui skirta paroda

2022-08-12
 
,,Laisvės žvalgas'' parodos atidarymo akimirka. LGGRTC darbuotojų nuotrauka

,,Laisvės žvalgas'' parodos atidarymo akimirka. LGGRTC darbuotojų nuotrauka

2022 m. rugpjūčio 11 d. Vilniuje, LR krašto apsaugos ministerijos Baltojoje salėje visuomenei buvo pristatyta paroda „Laisvės žvalgas" apie legendinį Lietuvos partizaną Juozą Lukšą-Daumantą, kurio gimimo 101-ąsias metines paminėjome rugpjūčio 4 d.
Parodos pristatyme dalyvavo LR krašto apsaugos viceministras Žilvinas Tomkus, Juozo Lukšos artimieji - brolio Antano, taip pat buvusio partizano, dukra Dalia Lukšaitė - Maciukevičienė ir sūnus Kęstutis Lukša, Prienų krašto muziejaus direktorė Lolita Batutienė.
,,Šiandienos pasaulyje, kuomet vyksta karas Ukrainoje, Juozas Lukša buvo ir yra svarbiu pavyzdžiu žmogaus, atsisakiusio asmeninės naudos ir patogumo, ryžtingai paaukojusio visą savo gyvenimą, meilę, šeimą ir galiausiai gyvybę dėl brangiausio tikslo - Laisvos Lietuvos‘‘,- atverdamas parodą sakė LR krašto apsaugos viceministras Ž.Tomkus.
Parodą pristatė Prienų krašto muziejaus direktoriaus pavaduotoja Ernesta Juodsnukytė.
Susirinkusieji į parodos ,,Laisvės žvalgas" atidarymą išgirdo jautrius ir įsimintinus Dalios Lukšaitės - Maciukevičienės ir Kęstučio Lukšos prisiminimus apie Lukšų šeimos istoriją, jų pasiaukojamą kovą ir siekį vardan Lietuvos laisvės ir nepriklausomybės.
Paroda parengta Prienų krašto muziejaus kartu su partneriais ir rėmėjais: Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro Okupacijų ir laisvės kovų muziejumi, Lietuvos Respublikos krašto apsaugos ministerija, Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų Juozo Lukšos mokymo centru, Kauno r. Garliavos Juozo Lukšos gimnazija, Lietuvos kultūros taryba ir Prienų rajono savivaldybe.
2022 m. rugpjūčio 11 d. paroda, visus metus keliavusi po Lietuvą ir iki Punsko, buvo atverta Krašto apsaugos ministerijos Baltojoje salėje.
Paroda pasakoja legendinio partizano Juozo Lukšos gyvenimo istoriją. Dinamiškoje erdvinėje mozaikoje sudėliotos kovotojo mintys, meilės laiškų nuotrupos, dokumentų fragmentai, žemėlapiai, citatos, svarbiausi gyvenimo faktai. Pagrindinė parodos žinia - vertybinis tikrumas, priesaikos tvirtumas, kurį atskleidžia kovotojo asmeninio gyvenimo drama. Juozas Lukša turėjo galimybių pasirinkti gyventi su mylimąja Nijole Bražėnaite, tačiau priesaika Tėvynei ir kovos bendražygiams diktavo pasirinkimą grįžti į okupuotą Lietuvą ir žūti nelygioje kovoje už jos laisvę.
Parodoje galima išvysti partizanų vadovybės dokumentą, kuriuo Juozas Lukša buvo paskirtas Lietuvos Laisvės Kovos Sąjūdžio atstovu užsieniui, pripažįstant jo žvalgybinį talentą. Ekspozicijoje pateikiamas ir partizaninės dokumentacijos sąrašas, įskaitant laišką popiežiui Pijui XII, prašantį užtarimo, įvairūs veiklos Vakaruose ir Lietuvoje dokumentai.
Paroda gausiai iliustruota fotografijomis, užfiksavusiomis iškilaus Lietuvos karžygio pasipriešinimo kovos, persmelktos trapiais kasdienybės ir žmogiškosios laimės patyrimo momentais.
Aplankyti parodą bus galima iki rugpjūčio 18 dienos, iš anksto susitarus el. paštu rsv@kam.lt arba telefonu +37086065685 darbo valandomis.
 
Daugiau informacijos:
Aldona Jakavonienė
Vyresnioji patarėja
Strateginio vystymo ir komunikacijos skyrius
Didžioji 17, (8 5) 231 14 39) LT-01128 Vilnius
Tel. (8 645) 91 641
aldona.jakavoniene@genocid.lt
Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras
www.genocid.lt
Paskutinį kartą atnaujinta: 2022-08-13 10:58
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media