2024 m. balandžio 23 d., Antradienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kultūros renginiai

*print*

Archyvas :: Skaudvilė - Ekslibrisų galerijoje lietuvos istorija

2022-09-07
 
Alfonsas Čepauskas,
LŽS narys
Skaudvilės kultūros namuose (Žemaitės g. 15) rugsėjo 10 dieną 12 val. įvyks pirmosios „Lietuvos istorijos ekslibrisų galerijos" atidarymas.
Nedidelis, meniškas grafikos lapelis EX LIBRIS jau daugelį amžių keliauja po pasaulį nešdamas žinią apie šalies istoriją, mokslą, kultūrą, joje gyvenančius žmones. . Nepraradęs tiesioginės paskirties - saugoti ir puošti knygą, šiandien jis tapo parodų, konkursų, forumų, kolekcionavimo objektu.
Lietuvoje ekslibrisas žinomas nuo 1518 m. Pirmąsias dvi ekslibrisų parodas Lietuvoje 1929 m. Kaune surengė menotyrininkas, grafikas Paulius Galaunė. Šalyje po pirmosios pokario parodos surengtos 1960 m. rengiamos nuolatinės, o nuo 1972 m. ir Vilniaus ekslibrisų bienalės.
Praeito amžiaus antroje pusėje pradėjo steigtis ekslibrisų sekcijos, klubai, pradėjo rengti parodas, skelbti konkursus. Teko garbė Vilniuje įkurti „Lietuvos ekslibrisininkų klubą" ir per dvidešimt metų surengti apie 100 reikšmingų renginių, vietinių ir tarptautinių konkursinių parodų, susietų su Lietuvos istorija, mokslu, kultūra, istorinėmis asmenybėmis. Buvo surengtos ir Lietuvos žurnalistų ekslibrisų parodos.
Pirmasis Tarptautinis konkursas „Vilnius-metropolis Lituaniae" buvo paskelbtas 1989 m.Vilniaus atgavimo penkiasdešimtmečiui pažymėti. Jame dalyvavo 175 dailininkai iš 22 Europos šalių.
Atkūrus Lietuvos Nepriklausomybę ekslibrisų konkursai buvo skelbiami beveik kasmet. Tai „Gediminui-650", „Catechismus-450", „Lietuvos mokyklai-600", „Baltijos kelias ‘89", „M. K. Čiurlioniui-125", „1863 Sukilimas", „Žalgiris-600", „Atkurtai Lietuvai-100" ir kiti, kurių parodos pakeliavusios po Lietuvą ir užsienį buvo išformuotos, ekslibrisai sukomplektuoti saugojimui.
Kilo mintis prikelti juos gyvenimui. Tai padėjo Tauragės r. savivaldybė ir Skaudvilės seniūnija, kurie skyrė lėšų, patalpas nuolatinei, neterminuotai „Lietuos istorijos ekslibrisų galerija" Skaudvilėje įrengti. Tai bene pirmas toks kultūros objektas ne tik rajone, bet ir šalyje.
Skaudvilėje gausu kultūrinių objektų ir renginių. Čia buvo paskelbti net trys tarptautiniai ekslibrisų konkursai, surengtos jų parodos: „Skaudvilė ‘92", „Skaudvilė-250" ir „Skaudvilė-MLK sostinė". Įprasminta daugelis Skaudvilės asmenybių, kultūros, mokslo, aptarnavimo institucijų.
Įkurtoje galerijoje eksponuojama šešiasdešimtyje rėmų įdėti penkiolikos temų tarptautinių parodų atrankiniai laureatų ekslibrisai: V. Ajausko, G. Didelytės, I. Labutytės, K. Daniūnaitės, D. Gudelytės, N. Šaltenytės, D. Gražienės, C. Lara, M. Schvarzmau (Argentina), K. M. Bak (Lenkija), B. Gozo (Italija), F. Kuhlman (Prancūzija), T. E. Larsen (Norvegija), A. Voitjuk (Ukraina) ir daugelio kitų. Likusieji 2300 dovanoti ekslibrisai yra galerijos fonde ir bus eksponuoti atsiradus daugiau patalpų.
Malonu, kad mano sukaupta unikali Lietuvos istorijos ekslibrisų kolekcija rado vietą gimtinėje ir kels visuomenės ne tik estetinę sampratą, bet teiks žinias apie šalies istoriją, asmenybes, institucijas, gyvenimą. Ekslibrisas su įrašytu asmenvardžiu, įvykio ar institucijos pavadinimu, egzistuoja ilgus amžius. Tai tartum nesugriaunamas paminklas.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2022-09-07 09:09
 
 

Komentarai (1)

Jūsų el. paštas

exlibrismuzeum.hu

2022-12-14 08:18

Besidomintys daugiau gražesnių ekslibrisų gali apžiūrėti Vengrijos ekslibrisų muziejuje, kur jau įkelta 44 000 ekslibrisų!
Apsilankykite www.exlibrismuzem.hu ir pasigrožėkite Lietuvos bei kitų menininkų darbais!
santykia: info@exlibrismuzeum.hu

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media