2024 m. balandžio 19 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kultūros renginiai

*print*

Archyvas :: „Simfonija iš Šiaurės Jeruzalės” skambės trijose sostinėse

2022-08-26
 
Tradiciškai rugsėjo pradžioje yra minimos Europos žydų kultūros dienos - tiek mažuose, tiek dideliuose Europos miestuose vyksta įvairūs renginiai, parodos, koncertai. Šių metų rugsėjo 4-8 dienomis, Europos žydų kultūros dienų proga bus surengti išskirtiniai kompozitoriaus Jievaro Jasinskio sukurtos „Simfonijos iš Šiaurės Jeruzalės" koncertai trijose sostinėse - Lietuvos kultūros sostinėje Alytuje, 700 metų jubiliejų besiruošiančiame švęsti Vilniuje ir Europos kultūros sostinės Kauno rajone esančiame Zapyškio miestelyje.
Kūrinį atliks Vilniaus m. savivaldybės šv. Kristoforo kamerinis orkestras bei kviestiniai klasikos, džiazo ir folkloro muzikantai. Ypatingas svečias - multiinstrumentalistas iš Izraelio Yaron Cherniak, kuris į Lietuvą atsiveš net tris egzotiškus Artimųjų Rytų instrumentus - Persijos tarą, sazą ir Hurdy Gurdy. Jungtiniam kolektyvui diriguos Modestas Barkauskas.
„Simfonijos iš Šiaurės Jeruzalės" premjera įvyko pernai metais minint Lietuvos žydų genocido dieną (rugsėjo 23 d.) LR Prezidento rūmų kieme. Šis renginys buvo transliuojamas per LRT Plius ir tapo labai prasmingu Holokausto 80-mečio akcentu.

 

„Jievaro Jasinskio sukurta „Simfonija iš Šiaurės Jeruzalės" - tai kūrinys atspindintis istorinę ir muzikinę abiejų tautų tradiciją. Kūrybiškai perteikiamos archajiškos intonacijos bei panaudojami tradiciniai hebrajiški ir lietuviški instrumentai, kūriniui suteikia autentiškumo bei dvasinio pilnumo. Meistriška instrumentuotė ir darni kūrinio visuma, nepaliko abejingo nė vieno klausytojo, kuris lankėsi mūsų koncertuose", - savo mintimis dalinasi Vilniaus m. savivaldybės šv. Kristoforo kamerinio orkestro vyr. dirigentas ir meno vadovas Modestas Barkauskas.
Lietuvoje žydai gyveno daug šimtmečių ir įdėjo milžinišką indėlį į mūsų šalies socialinį, ekonominį ir kultūrinį gyvenimą. Ilgainiui Vilnius tapo labai svarbiu Europos žydų kultūros ir religijos centru, todėl buvo pramintas Šiaurės Jeruzale. Renginio organizatoriai tiki, kad į „Simfonijos iš Šiaurės Jeruzalės" koncertus atėję žiūrovai ne tik pamatys kaip glaudžiai persipina lietuvių ir žydų istorija, bet ir susimąstys kaip yra svarbu ir reikšminga lietuviams išlaikyti artimą brolišką santykį su žydais.
„Kai planavome Europos žydų kultūros dienoms skirtus koncertus pastebėjome įdomų sutapimą, jog rugsėjo 4 diena, kuomet nusprendėme organizuoti „Simfonijos iš Šiaurės Jeruzalės" koncertą Zapyškyje, yra būtent ta diena, kuomet prieš 81 metus šioje vietoje įvyko pagrindinė Zapyškio žydų ir iš Šakių apskrities atgabentų žydžių moterų žudynių akcija, todėl organizuodami renginį Zapyškio miestelyje norime pagerbti Kauno apskrityje gyvenusių žydų atminimą ir per muziką bei meną kovoti prieš šiuolaikines antisemitizmo formas", - savo mintimis dalinasi „Simfonijos iš Šiaurės Jeruzalės" prodiuseris ir scenarijaus autorius Tadas Daujotas.
„Simfonija iš Šiaurės Jeruzalės" - tai muzikinė kelionė, kurią sudaro 15 instrumentinės muzikos dalių. Koncertų metu klausytojai keliaus laiku ir per muzikinę prizmę galės susipažinti su svarbiausiomis Izraelio ir Lietuvos istorijos akimirkomis, o ekrane rodomi vaizdai bei tekstai vizualizuos skambančią muziką bei padedės įsijausti į šio įdomaus ir dramatiško kūrinio scenarijų.
Europos žydų kultūros dienoms skirti „Simfonijos iš Šiaurės Jeruzalės" koncertai įvyks rugsėjo 4 d. lauko scenoje prie Senosios Zapyškio bažnyčios, rugsėjo 7 d. Alytaus kultūros centre ir rugsėjo 8 d. šv. Kotrynos bažnyčioje, Vilniuje. Projektą dalinai finansuoja Lietuvos kultūros taryba, Tautinių mažumų departamentas prie LRV, Izraelio ambasada Lietuvoje, Vilniaus miesto savivaldybė, Kauno rajono savivaldybė, Alytaus miesto savivaldybė bei kiti rėmėjai.

 

 

Daugiau informacijos:
Tadas Daujotas
prabudimo@orkestras.org
Tel. Nr. +37063685502
www.simfonija.eu

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2022-08-26 12:12
 
 

Komentarai (1)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media