2024 m. balandžio 20 d., Šeštadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kultūros renginiai

*print*

Archyvas :: Martyno Mažvydo bibliotekoje - dokumentinio filmo „Įkvėpti laisvės“ premjera

2018-05-23
 
Lietuvos dailininkų sąjunga ir Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka kviečia į atvirą dokumentinio trumpametražių filmų ciklo „Įkvėpti laisvės" premjerą, kuri įvyksgegužės 28 d. 18 val. Konferencijų salėje, V aukšte. Trukmė - 2 val.
Dar iki oficialaus Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio iniciatyvinės grupės susirinkimo 1988 m. birželio 3 d. Lietuvos dailininkų sąjungos (LDS) būstinėje rinkosi klubo „Istorija ir kultūra" aktyvas. Ten humanitarinių mokslų daktaras, filosofas ir rašytojas Arvydas Juozaitis perskaitė pranešimą „Politinė kultūra ir Lietuva". Jame buvo pritarta pertvarkos idėjoms, pasmerkta komunistų partijos visvaldystė, demokratijos užuomazgų slopinimas. Dailininkai tapo vienais iš fundamentalaus istorinio įvykio iniciatorių, aktyviai prisidėjusių prie tolesnės Sąjūdžio raidos. Vadovaujant tuometiniam pirmininkui Broniui Leonavičiui, LDS pirmoji iš kūrybinių organizacijų išstojo iš SSRS dailininkų sąjungos, tad LDS indėlis į kultūrinės laisvės formavimą itin reikšmingas, o organizacijos nariams laisvės sąvoka giliai įsirėžusi į kūrybinę ir asmeninę patirtį.
Pirmame trumpo metražo dokumentinių filmų „Įkvėpti laisvės" cikle pristatomi nusipelnę Lietuvos kūrėjai, LDS nariai, aktyviai veikę Sąjūdžio laikotarpiu. Filmuose pateikiamos jų mintys apie laisvę, nepriklausomybę, ano meto įvykių prisiminimai, kvestionuojama laisvo žmogaus sąvoka. Patirtimi ir įžvalgomis dalijasi buvęs LDS pirmininkas (1987-1992), Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio iniciatyvinės grupės narys, Vyriausybės kultūros ir meno premijos laureatas (2008) grafikas Bronius Leonavičius; Vyriausybės kultūros ir meno premijos laureatas (2003) fotomenininkas Rimantas Dichavičius; Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas (2002) grafikas Arvydas Každailis. Siužetuose rodomos ir ištraukos iš archyvuose saugomų įrašų, istorinių dokumentų nuotraukos.
„Įkvėpti laisvės" - tarsi savotiška reminiscencija, išsauganti istorinį dokumentinį turinį ir apmąstanti jį iš laiko perspektyvos. Ciklas skirtas ne tik dailininkų bendruomenei, bet ir plačiajai visuomenei. Kviečiame visus kartu padiskutuoti apie kūrybinę laisvę, pasidalyti patirtimi ir prisiminimais istorinių įvykių kontekstuose.
Projekto iniciatorė ir vykdytoja Lietuvos dailininkų sąjunga. Filmo autorius Žilvinas Žusinas.
Projekto rėmėjai: asociacija LATGA, Lietuvos literatūros ir meno archyvas, LRT archyvas, Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka.
įėjimas laisvas
Paskutinį kartą atnaujinta: 2018-05-23 12:11
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media