2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kultūros renginiai

*print*

Archyvas :: Emilijos Pliaterytės atminimo draugijos suvažiavime – apie būsimus darbus ir naują parodą

2017-11-28
 
Renginio akimirka. Dalės Mališauskienės ir Indrės Rimkutės nuotr.

Renginio akimirka. Dalės Mališauskienės ir Indrės Rimkutės nuotr.

 

Loreta Nikolenkienė,

Lietuvos žurnalistų sąjungos narė

 

Emilijos Pliaterytės atminimo draugija savaitgalį Vilniaus įgulos karininkų ramovėje rinkosi į savo suvažiavimą. Jame apžvelgė savo pastarųjų metų veiklą, aptarė būsimus darbus. Suvažiavimo metu išrinkta nauja draugijos valdyba, patvirtintas pirmininkas. Juo perrinktas Juozas Žitkauskas, draugijai vadovavęs iki šiol. 

Po  suvažiavimo atidaryta menininkės iš Švėkšnos Violetos Astrauskienės fotokoliažų paroda.

Šia paroda Emilijos Pliaterytės atminimo draugija kartu su Švėkšniškių draugija „Tėviškė" pamini E. Pliaterytės gimimo 211-ąsias gimimo metines bei visuomenei pristato garbingą Pliaterių dinastiją bei jų indėlį į mūsų kultūros istoriją. Švėkšnos Pliateriai - tik dalis to, apie ką verta kalbėti pačia plačiausia prasme, tačiau ta dalis gana nemaža.

Parodoje „Švėkšnos Pliateriai" susilieja fotoportretai su vietos menininkės Violetos Astrauskienės emociniais pojūčiais išreikšta grafika. Tai - 16 darbų ciklas, įprasminantis Pliaterių nenuginčijamą autoritetą gražiame Žemaitijos miestelyje. Švėkšnoje kiekvienas svarbesnis kultūros paveldo objektas mena Pliaterius, pradedant didinga bažnyčia, Genovaitės vila su parku, baigiant „Saulės" gimnazija.

Pliateriai nemažai nuveikė ne tik rūpindamiesi Švėkšnos miesteliu, bet daug dėmesio skyrė ūkininkų būklės gerinimui, mokė juos efektyvaus ir racionalaus ūkininkavimo. Grafai nebuvo abejingi ir lietuvybės puoselėjimui - aktyviai dalyvavo lietuvių veikloje. Lietuvių tautinis atgimimas Švėkšnos dvare pradėjo reikštis XIX a. II pusėje. Pliateriai rūpinosi lietuviškos spaudos platinimu. Grafo Adomo Pliaterio užtarimas ir autoritetas išgelbėjo gydytoją dr. J.Rugį nuo tremties į Sibirą po to, kai šis buvo susektas platinantis lietuvišką spaudą. Po šio įvykio lietuviškos knygos iš Prūsijos buvo gabenamos net Adomo Pliaterio karietoje, kurios rusai netikrindavo. XIX a. pr. dauguma Lietuvos didikų jau buvo nutautėję, bet Gedminaičių dvaro savininkas Jurgis Konstantinas Pliateris buvo išimtis, jis dirbo ne tik lietuvių kultūros labui, bet dalį savo turtų skyrė kultūrai ir švietimui. Emerykas Steponas Leonardas Pliateris rūpinosi švietimo reikalais, buvo daugelio mokyklų garbės globėju.

Parodos autorė V. Astrauskienė - prigimtinė švėkšniškė, šio krašto patriotė, nenuilstanti visuomenininkė, gimtojo miestelio metraštininkė - aktyvi Emilijos Pliaterytės atminimo draugijos narė bei švėkšniškių „Tėviškės" draugijos pirmininkė, rajono laikraščių puslapiuose straipsniais ir fotografijomis nuolat įamžinanti svarbiausius Švėkšnos ir Saugų  (Šilutės r.) įvykius ir renginius. Renginių-susitikimų organizatorė ir vedėja, savamokslė menininkė: fotografė, angelų lipdytoja, tapytoja, knygrišė, poetinės prozos kūrėja.

Paroda Vilniaus įgulos karininkų ramovėje veiks iki lapkričio 29 dienos, vėliau keliaus į Kapčiamiesčio E. Pliaterytės muziejų, tad jei nespėsite apsilankyti Vilniuje, atvažiuokite į Kapčiamiestį.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2017-11-29 12:04
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media