2024 m. balandžio 25 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Renginiai

*print*

Archyvas :: Karininkų ramovėje bus apdovanoti Medininkuose žuvusių pareigūnų artimieji

2011-09-21
 

Kornelija Ežerskytė 

 

Rugsėjo 22 d., ketvirtadienį, 14.30 val. sostinės Katedros aikštėje rinksis vilniečiai, norintys pagerbti Medininkuose žuvusiųjų policijos ir muitinės pareigūnų atminimą. Susirinkusieji vyks prie memorialo Medininkų pasienio poste, vėliau padės gėles ant žuvusiųjų kapų Antakalnio kapinėse.  

 

17.30 val. Karininkų ramovėje iškilmingai bus pagerbti visi Medininkų pasienio poste žuvusieji ir vienintelis išgyvenęs - Tomas Šernas. Aukų artimiesiems ir T.Šernui bus įteikti specialūs medaliai "Už nuopelnus Vilniui ir Tautai". 

 

1991 m. liepos 31 d. Medininkų pasienio poste buvo nužudyti policijos pareigūnai Juozas Janonis, Algirdas Kazlauskas, Algimantas Juozakas ir Mindaugas Balavakas bei trys muitinės pareigūnai Stanislovas Orlavičius, Ričardas Rabavičius ir Antanas Musteikis.

 

Šiai datai paminėti kiekvienais metais yra organizuojami Medininkų tragedijos aukų pagerbimo renginiai, vyksta tradicinis estafetinis bėgimas "Medininkai–Vilnius", rengiamos ekspozicijos, susitinkama su Medininkuose žuvusių pareigūnų artimaisiais.Šio renginio sumanytojai - Apdovanojimų "Už nuopelnus Vilniui ir Tautai" komisija.Pasak komisijos kanclerio Sauliaus Povilaičio, apdovanojimų už ypatingus nuopelnus Tėvynei, Tautai, Vilniui įsteigimo, sukūrimo ir pagaminimo idėja kilo tarp pirmojo Sąjūdžio aktyvistų, pirmųjų žaliaraiščių, savanorių, Parlamento gynėjų.

 

Labiau koordinuota ši iniciatyva tapo savanoriškai susibūrus darbo grupei iš Krašto apsaugos bičiulių klubo narių bei kelių buvusių Parlamento gynėjų. Idėja sukurti apdovanojimus, skirtus dar ir ypatingai Vilniui nusipelniusiems asmenims patiko visiems, jai pritarė ir prisijungė prie iniciatyvinės grupės kelios visuomeninės organizacijos, su Krašto apsaugos bičiulių klubu vėliau tapusios medalių steigėjomis (tai Marijos ir Jurgio Šlapelių muziejus, Vilniaus ainių klubas, Vilniaus rotušė).

 

Taip visuomenine ir privačia iniciatyva 2009-09-21 d. ir buvo iškilmingai įsteigti apdovanojimai „Už nuopelnus Vilniui ir Tautai“ (pirmo ir antro laipsnio medaliai). Įsteigtosios apdovanojimų komisijos pirmininku išrinktas kun. Tomas Šernas, komisijos kancleriu – Saulius Povilaitis, apdovanojimus sukūrusios ir pagaminusios savo lėšomis VšĮ „Vizualinių komunikacijų studija“ steigėjas.

 

Sekančiais metais prie apdovanojimų komisijos prisijungė ir Nevyriausybinių organizacijų koordinacinė taryba, vienijanti penkiolika visuomeninių organizacijų (Lietuvos Šaulių sąjungą, Kariuomenės kūrėjų sąjungą, Savanorišką krašto apsaugos tarnybą, Vyčio kryžiaus ordininkų sąjungą, Sausio 13-osios broliją ir kt.), jau daugelį metų sėkmingai veikiančių Lietuvos gynybinių galių stiprinimo, patriotizmo skatinimo, lietuvybės puoselėjimo, tautinio, istorinio ir kultūrinio paveldo išsaugojimo srityse.

 

Pernai ir šiemet apdovanojimais jau pagerbta per 100 asmenų, nusipelniusių Vilniui ir Tautai. Tarp jų tokios žinomos mūsų visuomenėje asmenybės, kaip poetas Justinas Marcinkevičius, ilgametis Vilniaus universiteto rektorius, Vilniaus Garbės pilietis akademikas Jonas Kubilius, Atkuriamojo Seimo pirmininkas, europarlamentaras Vytautas Landsbergis, Lietuvos kariuomenės vadas, generolas Arvydas Pocius, pirmasis atkurtosios Lietuvos kariuomenės vadas Jonas Andriškevičius, buvęs ilgametis LR susisiekimo ministras Jonas Biržiškis ir daugelis kitų.  

Paskutinį kartą atnaujinta: 2011-09-21 16:43
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media