2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Renginiai

*print*

Archyvas :: Susipažinkime: žurnalistų ekslibrisai

2012-04-25
 
Aušros Čapskytės ekslibrisas

Aušros Čapskytės ekslibrisas

Albertas Vaidila,
Menotyrininkas, Lietuvos dailininkų sąjungos ir Lietuvos žurnalistų sąjungos narys 
 
Gegužės 3 dieną 12 val. Lietuvos technikos bibliotekoje (Šv. Ignoto g. 6, Vilniuje) pirmą kartą mūsų žurnalistikos istorijoje atidaroma ekslibrisų, skirtų šalies žurnalistams, paroda, skirta pažymėti Pasaulinei spaudos laisvės dienai.
 
Jos rengėjas - Lietuvos žurnalistų sąjunga, LŽS senjorų klubas. Į parodos atidarymą kviečiami atvykti žurnalistai, dailininkai, kuriantys ekslibrisus, kolekcionieriai, visi, kas domisi šia menine veikla. Bus galima įsigyti išmoningai sukurtą parodos katalogą (sudarytojas - dailininkas ir žurnalistas Alfonsas Čepauskas, viršelį sukūrė ir maketavo žurnalistas Jonas Vėlyvis), taip pat dalyvauti parodos aptarime, kuris įvyks po jos atidarymo.
 

Ekslibrisas (lot. Ex. Libris - "iš knygų") - simbolinis knygos savininko ženklas (meniškas piešinys, inicialai ar asmenvardis), paprastai klijuojamas viršelio vidinėje pusėje. Parodoje eksponuojami 144 darbai, kuriuos sukūrė 46 autoriai. Šalia žinomų Lietuvos dailininkų - V. Kisarausko, A. Makūnaitės, A. Čepausko, A. Čapskytės, H. Mazūro, M. P. Vilučio, S. L. Makaraičio, V. V. Jucio, K. Katkaus ir kitų, matome keletą pačių žurnalistų sukurtų ekslibrisų bei nemažai užsienio valstybių dailininkų (Vokietijos, Lenkijos, Rusijos, Rumunijjos, Argentinos ir kt.).


Knygos - ne tik dvasinis lobynas, bet ir daiktas, turintis materialinę vertę. Tai ir paskatino jas žymėti nuosavybės - knygos ženklu. Pavyzdžiui, skolinta knyga nepasimiršta, jos savininką primena ekslibrisas. Atsiradus spaudai, ekslibrisai buvo raižomi medyje, vėliau varyje, oforto, mecotinto, cinkografijos, litografijos, kitomis technikomis. Panaudojamos ir kompiuterio galimybės.


Knygos nebėra tokios brangios kaip jų atsiradimo pradžioje, todėl tik nedaugelis šiandien linkęs jas pažymėti ekslibrisais arba pažymi tik vertingiausias. Knygos ženklus naudoja ne tik pavieniai asmenys, bet ir visuomeninės bibliotekos, muziejai, mokyklos, kitos institucijos.


Šios parodos surengimo proga įdomu prisiminti, kad pirmasis žinomas ekslibrisas, atspausdintas Europoje, sukurtas Vokietijoje XV a. Lietuvoje seniausiu (1518) laikomas Žygimanto Senojo bibliotekos superekslibrisas (lot. super - virš + ekslibrisas). Superekslibrisas - tai savita ekslibriso atmaina, atspaudas knygos viršelyje arba nugarėlėje, kuris paprastai spalvotas, paauksuotas, įspaustas metalo spaudais, sudarytas iš knygos savininko herbo arba jo motyvų ir monogramos piešinio.


XX a. ekslibriso žanre pasidarbavo nemažai žinomų Lietuvos dailininkų. Tarpukaryje surengtos ir kelios lietuvių ekslibriso parodos. Praėjusio amžiaus antroje pusėje didėja ekslibriso formatas, jis tampa savarankišku smulkiosios grafikos kūriniu. Nuo 1960 metų rengiamos respublikinės bendro pobūdžio ir teminės ekslibriso parodos, o nuo 1977 - tarptautinės Vilniaus ekslibriso bienalės, skelbiami jo sukūrimo konkursai svarbioms kultūros sukaktims pažymėti. Nemažai konkursų paskelbta Šiauliuose, Panevėžyje, Utenoje, kituose miestuose. Išlaikydamas knygos ženklo funkciją, ekslibrisas tapo ir parodiniu eksponatu, proginiu smulkiosios grafikos kūriniu. Lietuvos ekslibriso parodos surengtos Lenkijoje, Vokietijoje, Italijoje, Danijoje, Prancūzijoje, JAV ir kitose valstybėse.


Pažymėtina šiandien populiari dar viena ekslibriso paskirtis - jis tapo dailininkų tarpusavio ir su kitų profesijų atstovais bendravimo menu forma bei suvenyriniu bičiulystės ženklu. Todėl ne atsitiktinai šioje parodoje matome, kad gausiausiai ekslibrisų yra sukaupę plačių interesų, visuomeniški ir, žinoma, bendraujantys su dailininkais žurnalistai (A. Čepauskas, V. Žeimantas, J. Vėlyvis ir kt.). Kiekvienas šios parodos ekslibrisas skirtas konkrečiam žmogui, tad dažniausiai stengiamasi atskleisti jo profesiją, pomėgius, o kartais ir charakteringus portreto bruožus. Yra ir tokių, kuriuose tiesiog kuriamas išradingų formų vaizdas, pašmaikštaujama asociatyvių vaizdinių pagalba. Dailininkui ir šiandien išlieka aktuali ekslibriso savybė - išlaikyti santykį su adresatu. Meniniam ekslibriso vaizdui būdingas metaforų, simbolių, įvairių dekoratyvinių elementų panaudojimas, siekis sukurti stilistiškai vientisą kompoziciją.


Lietuvos žurnalistų ekslibrisų parodos surengimas yra dėsningas reiškinys, nes šiuolaikinis ekslibrisas daugiausia ir yra skirtas parodoms. Kadangi knygų žymėjimo funkcija yra praradusi aktualumą, yra pagrindo manyti, kad ekslibriso gyvavimą geriausiai užtikrina kolekcininkų veikla. Vienas svarbiausių šios parodos tikslų - siekimas paskatinti žurnalistus, bibliotekos skaitytojus, kolekcininkus, visus meno mėgėjus daugiau domėtis ekslibrisu. Žurnalistai maždaug prieš metus informuoti apie rengiamą jų ekslibrisų parodą, jai ruošėsi, užsisakydami knygos ženklus, o kai kurie ir patys juos kurdami.


Lietuvos žurnalistų ekslibrisų parodos surengimo iniciatorius, koordinatorius ir pagrindinis ekslibrisų žurnalistams kūrėjas Alfonsas Čepauskas. Jis - Lietuvos žurnalistų sąjungos ir Lietuvos dailininkų sąjungos narys, šalies ekslibrisininkų klubo Garbės pirmininkas, daugelio ekslibrisų parodų, taip pat ir tarptautinių, organizatorius ir dalyvis, parašęs metodinę praktinę knygą „Kaip sukurti ekslibrisą".

 

Lietuvos technikos bibliotekoje (Šv. Ignoto g. 6), gegužės 3 d., 12 val. atidaroma pirmoji žurnalistams sukurtų ekslibrisų paroda, skirta Pasaulinei spaudos laisvės dienai.

 

 

Paroda veiks iki gegužės 31 d.

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2012-04-29 22:51
 
 

Komentarai (3)

Jūsų el. paštas

aišku

2012-05-02 07:26

Parašyta: 12 valandą !!

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Klaustukas

2012-04-28 11:33

Tai iš tiesų - kelintą valandą bus atidarimas?
O gal oficialaus nebus?

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Vytautas

2012-04-26 06:23

Šaunuoliai žurnalistai.
O kelintą valandą įvyks parodos atidarimas?

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media