2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Renginiai

*print*

Archyvas :: Kūrybiškumo ugdymo paslaptis atskleis S. Parulskis ir K. Sabaliauskaitė

2013-11-19
 
Menotyrininkė ir rašytoja Kristina Sabaliauskaitė

Menotyrininkė ir rašytoja Kristina Sabaliauskaitė

 

Rasa Keliuotytė

LITEXPO rinkodaros ir viešųjų ryšių grupės vadovė

 

 

Meninė kūryba nuo seniausių epochų buvo laikoma procesu, pasiduodančiu tik išrinktiesiems. Tačiau ir šiuolaikiniai ugdymo specialistai, ir garsūs menininkai teigia, jog kūrybiškumas iš niekur neatsiranda - jis privalo būti ugdomas.

Gruodžio 6-8 dienomis Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo" vyksiančioje parodoje  „Mokykla 2013" rašytojas, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas Sigitas Parulskis bandys atsakyti į klausimą, ar galima išmokti literatūrinės kūrybos ir kaip prie to prisidėti galėtų šiuolaikiniai vadovėliai. Su menotyrininke ir rašytoja Kristina Sabaliauskaite bus kalbamasi apie tai, kaip šiuolaikinėje literatūroje persipinančios menotyros, literatūros ir istorijos medžiagos turėtų būti integruojamos į mokymo procesą mokyklose.

Kūrybiškumo temai daug dėmesio skirs ir kartu vyksiančios parodos „Vaikų šalis 2013" dalyviai. „Kiekvieną vakarą vaikams skaitau pasakas ir dažnai seku jas „iš galvos". Pustrečių metukų amžiaus mažylis Teodoras kas vakarą zirzia: „Papasakok, papasakok". Įtraukiu jį patį į pasakų kūrimą. Teodoras jau pats kuria ir pasakoja savo dviejų meškiukų Saldučio ir Medučio (vardus irgi pats sugalvojo) nuotykius", - literatūrinės kūrybos ugdymo paslaptį atskleidžia visuomenininkė, kūrybinga keturių vaikų mama Birutė Jakučionytė, dalyvausianti parodoje „Vaikų šalis 2013".

Ji teigia, kad kūrybiškumui lavinti jokių specialių metodų nenaudojusi. Tiesa, pati nuolat kurianti moteris leidžia vaikams naudotis šalia esančiomis priemonėmis. Be to, šeimoje tėvai su vaikais nuolat piešia, groja, dainuoja, šoka, gamina maistą, mezga ir užsiima kita kūrybingumą ugdančia veikla.

„Viską, ko moku ar mokiausi pati, leidžiu bandyti vaikams - verti karolius, megzti, kurti mozaiką, velti, verti sodus iš šiaudų ar piešti ant kalėdinių meduolių, marginti kiaušinius. Manau, kad mūsų šeimos gyvenimas neatsiejamas nuo kūrybiškumo. Mano vaikai turi daug galimybių pabandyti", - sako ji.

Kita parodos „Vaikų šalis" dalyvė, žinoma visuomenininkė, pirmojo ekologiško vaikų darželio steigėja Ingrida Lauciuvienė mano, kad šiuolaikinė vartotojiška kultūra labai apsunkina kūrybingos asmenybės ugdymą, nes aplink visko galima nusipirkti greitai ir paprastai. Tačiau kai kuriuos dalykus galima pasidaryti, o jei šeimoje auga mažamečiai vaikai, tokia tėvų filosofija padės ugdyti kūrybingą asmenybę.

Jos manymu, būsimasis kūrėjas turėtų augti šeimoje, kurioje jis galėtų žaisti su buities rakandais, išbandyti jų panaudojimo galimybių įvairovę, o kartu lavinanti vaizduotę. Taip pat, jei įmanoma, kai kuriuos dalykus reikėtų gaminti namuose į šį procesą įtraukiant ir vaikus. Pavyzdžiui, inkilėlius ar žvakes.

„Vieniems vaikams patinka vienokia veikla, kitiems kitokia - vienas mieliau kals vinį į inkilo sienelę, o kitas lies žvakes. Skirtinga veikla padeda ugdyti skirtingas kūrybiškumo formas, tačiau tai jau turi pasirinkti pats vaikas", - sako I. Laucuvienė.

Parodos „Mokykla 2013" ir „Vaikų šalis 2013" vyks gruodžio 6-8 dienomis Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo". Parodoje „Mokykla" bus pristatoma įranga, priemonės, naujos technologijos, edukacinės programos mokykloms, o parodoje „Vaikų šalis 2013" - žaislai, žaidimai, drabužiai, avalynė, baldai vaikams, taip pat viskas, ko reikia kūdikiams ir būsimoms mamoms. Pirmą kartą šiose parodose įsikurs atskira renginių erdvė 3-ioje „Litexpo" salėje. Čia vyks daugybė smagių pažintinių, edukacinių, pramoginių renginių.

 

Kontaktams:

Lietuvos parodų ir kongresų centras LITEXPO

8-5 2686821, mob. 8 620 81798

r.keliuotyte@litexpo.lt

Paskutinį kartą atnaujinta: 2013-11-19 15:06
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media