2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Renginiai

*print*

Archyvas :: Kinematografininkų sąjunga kviečia ketvirtadienius praleisti su lietuviškais filmais bei jų autoriais

2021-10-26
 
Kinematografininkų sąjungos rengiamas "Kino klubas" - tai jau 15 metų besitęsiantis projektas. Tradiciškai kartą per savaitę rengiamos kino filmų peržiūros, kurių metu pristatomi vertingi lietuviški vaidybiniai ir dokumentiniai filmai. Ketvirtadieniais vyksiančiuose "Kino klubo" vakaruose dalyvaus ir rodomų filmų kūrėjai, tad po seanso žiūrovai bus kviečiami prasmingiems pokalbiams su pačiais kino juostų autoriais.
Vyksiantis iki pat gruodžio vidurio, šių metų "Kino klubas" duris atvers Spalio 28 dieną. Renginių seriją pradės Linos Lužytės vaidybinis filmas "Pilis" - tai nuoširdus ir jautrus pasakojimas, kuriame vaizduojamas trijų kartų moterų, emigravusių į Airiją, realistiškas gyvenimas. Už paauglės Monikos vaidmenį jaunoji aktorė Barbora Bareikytė buvo išrinkta geriausia metų aktore 2021 metų nacionaliniuose kino apdovanojimuose.
"Kino klubą" lapkritį pratęs dokumentinis filmas "Išeiti iš namų", pasakojantis apie alpinistą, sveikuolį, Lietuvos keliautojų sąjungos prezidentą Algimantą Jucevičių. Tai debiutinis režisierės Miglės Satkauskaitės filmas.
Žiūrovai taip pat galės pamatyti ir "DOK Leipzig" triumfavusį dokumentinį filmą "Pavyzdingas elgesys". Filmas tiria paradoksalų reiškinį - nuteistųjų iki gyvos galvos Lukiškių kalėjime pavyzdingą elgesį ir pastangas grįžti į visuomene. Leipcige ši kino juosta įvertinta net trimis apdovanojimais: „Auksiniu balandžiu", FIRPRECI prizu ir Tarpreliginės žiūri apdovanojimu.
Lapkričio viduryje "Kino klube" įvyks premjera - bus pristatomas naujas režisieriaus Algirdo Tarvydo dokumentinis filmas "Balsys". Šis filmas prisimena unikalią asmenybę - Eduardą Balsį. Filme išgirsime tiek patį kompozitorių, pasakojantį apie savo jaunystės metus, legendinių baletų ir oratorijų pastatymus, tiek kompozitoriaus mokinių prisiminimus: Algimanto Bražinsko, Juozo Širvinsko, Vasario Lopo ir kitų.
Lapkričio mėnesio programą vainikuos Tomo Smulkio debiutinis vaidybinis filmas "Žmonės, kuriuos pažįstam". Filmas jautriai kalba apie žmonių vidines būsenas, paliečia mūsų visuomenei itin aktualią savižudybės temą. 2020 m. "Kino pavasaryje" filmas buvo apdovanotas "FIPRESCI" prizu už geriausią Baltijos jūros regiono filmą.
Gruodį "Kino klubas" tęsis su vaidybinio filmo "Izaokas" peržiūra. Tai debiutinis ilgametražis režisieriaus Jurgio Matulevičiaus filmas. Pagal Antano Škėmos apysaką „Izaokas" sukurtas filmas pasakoja apie prarastą laiką, kaltę, draugystę ir meilę, paliečia svarbią temą - lietuvių dalyvavimą Holokauste. Filmas buvo nominuotas prestižiniuose Europos kino akademijos apdovanojimuose, kaip geriausias 2020 metų debiutas.
Taip pat gruodžio mėnesį "Kino klubas" pakvies į vakarą, skirtą pirmojo lietuviško vaidybinio filmo "Onytė ir Jonelis" jubiliejui. Čia bus rodomas 1991 m. Algirdo Tarvydo filmas "Kiti keliauja žvaigždynais". Filmas pasakoja apie pirmuosius Lietuvos kino žingsnius, pirmųjų kronikų kūrimą prisimena Teofilė Vaičiūnienė, Antanas Mickevičius, Stasys Narijauskas, Stasys Vainilavičius.
Galiausiai, šių metų "Kino klubo" renginių seriją vainikuos dokumentinis filmas "Romano vaikystė". Režisieriaus Lino Mikutos filmas - tai jautrus aštuonmečio Romano portretas. Kartu su tėvais, berniukas gyvena "skvote" - apleistame, griūvančiame pastate Klaipėdos senamiestyje. Nepaisant skurdo, tėvai stengiasi Romanui suteikti visa, kas geriausia - tik jiems ne visada pavyksta. Šio filmo premjera įvyko konkursinėje "DOK Leipzig" programoje. Šio filmo peržiūra, o kartu ir šių metų "Kino klubo" uždarymas, vyks Gruodžio 16 dieną.
Visi "Kino klubo" renginiai yra nemokami, dalyvavimui reikalinga išankstinė registracija ir galimybių pasas. Kinematografininkų sąjungos veiklą finansuoja Lietuvos kultūros taryba, Lietuvos kino centras.
Paskutinį kartą atnaujinta: 2021-10-31 12:27
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media