2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Renginiai

*print*

Archyvas :: Dokumentinio filmo „Laisvės paminklo kūrėjas Juozas Zikaras“ premjera

2018-07-17
 
Nacionalinė biblioteka ir VšĮ „Dermė" kviečia į dokumentinio filmo „Laisvės paminklo kūrėjas Juozas Zikaras" peržiūrą. Ji įvyks liepos 25 d. 18 val., Kino salėje, V aukšte.
Dokumentiniame filme bandoma pažvelgti į skulptoriaus, kaip žmogaus ir kūrėjo, laisvės suvokimą, laisvės išaukštinimą visuose brandžiausiuose jo darbuose. Juostoje taip pat fiksuoti šių dienų šviesuolių pamąstymai apie laisvės supratimą tuomet ir dabar.
Filmas prasideda epizodu, kuriame įamžintos molį minkančios rankos. Skulptorius visą gyvenimą buvo susijęs su savo žeme, iš jos imdavo kūrybos žaliavą - molį. Šis elementas filme įgyja metaforišką reikšmę - iš gimtos žemės ateinanti jo kūrybos medžiaga - molis - virsta kūriniais, kalbančiais apie Laisvę. „Šis virsmas puikiausiai atspindėjo tarpukario Lietuvos kūrimąsi - iš niekur, iš istorijos ūkanų, iš žemės rupumo išnyranti Lietuva atgimsta Laisvėje. Ši metafora - tai ir filmo idėja. Šių dienų Lietuva - tai galimybė kurti ją. Dėl to verta likti joje ir eiti J. Zikaro keliu", - sako projekto autorė Jūratė Kavaliauskienė, pažymėdama, kad filmas skirtas Lietuvos valstybės nepriklausomybės atkūrimo 100-mečiui.
Filmo režisierius - įvairių tarptautinių festivalių dalyvis ir laimėtojas, kino ir teatro režisierius Linas Mikuta. Šis jaunosios kartos menininkas jau spėjo sukurti brandžių ir pačiais geriausiais vertinimais garsėjančių dokumentinių filmų. Tai „Dzūkijos jautis", „Pakeleiviai", „Pietūs Lipovkėje", „Šaltos ausys" ( filmas, sukurtas 2016 metais, vis tebepelno apdovanojimus pasaulio kino festivaliuose).
Projekto partneriai: Panevėžio miesto savivaldybė, Panevėžio kraštotyros muziejus, Kauno J. Zikaro memorialinis muziejus, Kauno bienalė, Panevėžio J. Balčikonio gimnazija, Panevėžio J. Miltinio gimnazija, Paįstrio bendruomenė.
Žiūrovams filmą pristatys režisierius L. Mikuta ir VšĮ „Dermė" vadovė ir filmo prodiuserė J. Kavaliauskienė.

Įėjimas laisvas

Paskutinį kartą atnaujinta: 2018-07-17 12:59
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media