2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Renginiai

*print*

Archyvas :: Diskusija „Kokį Lietuvos įvaizdį kuria užsienietis, besimokantis lietuvių kalbos?“

2020-01-11
 
Sausio mėnesį Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Švietimo akademijoje Vilniuje vyksta Lietuvių kalbos ir kultūros žiemos kursai, kuriuose studentai iš daugiau nei penkiolikos pasaulio šalių mokosi lietuvių kalbos, susipažįsta su Lietuvos kultūra, istorija. Sausio 14 d. 17.30 val. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje (Valstybingumo erdvė, II aukštas) įvyks diskusija „Kokį Lietuvos įvaizdį kuria užsienietis, besimokantis lietuvių kalbos?"
Pastaraisiais metais Lietuvių kalbos ir kultūros kursuose dalyvauja studentai, kurie, vedami stiprios motyvacijos, ieško mūsų šalyje lietuviškų šaknų, susiburia dėl būsimų studijų ir karjeros Lietuvoje. VDU Tarptautinių ryšių departamento Švietimo akademijos Tarptautinių ryšių skyriaus vadovė, kursų organizatorė Vilma Leonavičienė teigia: „Įdomiausia, kad nemažai studentų vėliau „suserga" Lietuva, į ją sugrįžta, o savo šalyse garsina ir mūsų šalį, ir jos kalbą. Tai žmonės, ieškantys naujų iššūkių ar susidomėję posovietine šalimi, kurioje skamba viena seniausių iš išlikusių indoeuropiečių kalbų. Šiuos žmones aš vadinu stipriausiais ambasadoriais ir labai didžiuojuosi. Suprantu tuos, kurie turi lietuviškų šaknų ar mokslinį interesą, bet šie užsikrėtėliai yra ypatingi. Kiti net nežino, kodėl atvyko".
Diskusijoje bus svarstoma, kodėl užsieniečiai nori mokytis lietuvių kalbos, kuo juos žavi mūsų šalis, kaip užsieniečiams sekasi įsitvirtinti Lietuvoje.
Renginyje dalyvaus buvę lietuvių kalbos ir kultūros kursų dalyviai, užsieniečiai, gyvenantys Lietuvoje: VDU Švietimo akademijos socialinės pedagogikos ir etikos bakalauro studijų IV kurso studentas turkas Fatihas Güleris, VDU diplomatijos magistrantūros studentė sakartvelė Sophio Tabatadzė, Černovcų nacionalinio Jurijaus Fedkovičiaus pedagoginio universiteto Baltistikos centro vadovė Alyona Shyba, VDU Tarptautinių ryšių departamento Tarptautinių ryšių grupės vadovė Vilma Leonavičienė, Vilniaus lietuvių namų lietuvių kalbos mokytoja Indrė Šadvilaitė.
Partneriai ir rėmėjai: VDU Švietimo akademija.
 
Tarp studentų yra įdomių istorijų

Nerijus Žeronas

Tarp dabar atvykusių studijuoti lietuvių kalbą yra žmonių su labai įdomiomis istorijomis. Jos galėtų sudominti ir žurnalistus.
Sandra Carezzanto de Souza - brazilė, baigusi meno pedagogikos doktorantūros studijas, atvyko į Lietuvą ieškoti savo lietuviškų šaknų. Jos seneliai gyveno Lietuvoje. Tad Sandra dabar pradėjo mokytis lietuvių kalbos.
Viktor ir Ilya Khabardin - broliai iš Rytų Sibiro Jakutsko miesto, jų seneliai buvo ištremti į Sibirą, tremtinių anūkai. Jakutske priklauso lietuvių bendruomenėje, Lietuvoje atvyko mokytis lietuvių kalbos, rasti giminių.
Feliks Urnevičius - Kazachstane gyvenantis žurnalistas, kurio seneliai lietuviai buvo ištremti į Kazachstaną. Feliksas atvyko net negaudamas stipendijos į Lietuvą, jog rastų savo lietuviškų šaknų. Aktyvus lietuvių bendruomenės narys Kazachstane, kai 2018 metais lankėsi Misija Sibiras nariai, jis prisijungė prie komandos ir padėjo daryti kryžius.
Vilma Leonavičienė - daugiau nei aštuoniolika metų organizuoja lietuvių kalbos ir kultūros kursus, Erasmus+ ambasadorė Lietuvoje, neseniai tapo Lietuvių kalbos draugijos Vilniaus skyriaus vadovė, VDU Tarptautinių ryšių departamento Švietimo akademijos Tarpptautinių ryšių grupės vadovė, kitakalbių dėstytoja. Turi daugybę įdomių istorijų apie kitakalbių mokymą, užsieniečių motyvaciją, kai turi galimybę, pati skaito paskaitas Kazachtane, Zanzibare, Amerikoje, Lenkijoje.

 

Daugiau informacijos:
Elektroninis pastas nerijus.zeronas@gmail.com
Tel. nr. 862258044

 
 
 
Paskutinį kartą atnaujinta: 2020-01-11 17:33
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media