2024 m. balandžio 19 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktualijos

*print*

Archyvas :: Kelionių ir pramogų klubo pristatymas Klimato kaitos seminare

2009-12-09
 
Vytauto Leščinsko nuotraukoje: ekologiniai skanėstai domino ir žurnalistus, ir garbingus renginio svečius

Vytauto Leščinsko nuotraukoje: ekologiniai skanėstai domino ir žurnalistus, ir garbingus renginio svečius

Steponas Gerulis

 

Prekybos centrai skirti apsipirkti, tačiau vis dažniau šiose viešose erdvėse vyksta visuomeninės akcijos, atviros konferencijos ar seminarai. Šiais interaktyvios komunikacijos laikais ieškoma naujų formų ir būdų paliesti aktualias socialines problemas ir ši samplaika, prisitaikant prie vartotojiškos visuomenės, virsta pozityvu. Ne išimtis ir 2009 m. gruodžio 8 d. Vilniuje prekybos centre Gedimino 9 ketvirtame aukšte vykęs Klimato kaitos seminaras, kuriame tą vakarą įsikūrė visas ekomiestelis.

 

Į seminaro atidarymą atvyko renginio organizatorius Danijos Ambasadorius Lietuvoje Laurids Mikaelsen ir tarė sveikinimo žodį. Šis seminaras - lyg atgarsis Danijos sostinėje Kopenhagoje prasidėjusiai Jungtinių Tautų (JT) klimato kaitos konferencijai. Ambasadorius pasakojo apie pasaulio ekologines problemas ir, kad susitikimo Kopenhagoje tikslas – susitarti dėl paskutiniuosius metus skaičiuojančio Kioto protokolo įpėdinės – sutarties, kuri padėtų užkirsti kelią gresiančiai klimato katastrofai.

 

Apie susirūpinimą klimato atšilimu ir galimais jo padariniais kalbėjo ir Prancūzijos Ambasadorius Lietuvoje François Laumonier, taip pat Šiaurės Ministrų Tarybos Biuro Lietuvoje vadovas Bo Harald Tillberg. Renginys vyko pasirinktinai ad libitum aplinkoje, vieni degustavo ekologinius aliejus ar vyną, antri apžiūrinėjo eko prekes, treti klausė oficialių atstovų kalbų. Kalbėtojų netrūko ir iš lietuvių pusės. Pasisakė Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje komunikacijos skyriaus vadovė Lina Rimkutė, Aplinkos apsaugos ministerijos Klimato kaitos skyriaus viršininkė Stasilė Znutienė.

 

„Galima daug kalbėti apie ekologiją ir dėtis aktyviu žaliuoju, tačiau galima apie tai nekalbant į darbą važiuoti dviračiu, šiukšles namuose tvarkingai rūšiuoti ir visuomet ekologiškai mąstyti. Ekologišką maistą valgant, o nuorūką metant kur pakliuvo, negali vadintis ekologijos šalininku. Viskas prasideda nuo sąmoningumo, o tik vėliau nuo konkrečių darbų. Plaukdami baidarėmis upėmis, išlipę ant kranto pirmiausiai sutvarkome aplinką, nes dažnai stovyklavietėse ji būna prišiukšlinta. Popierių sudeginame, kai ką užkasame, o stiklo butelius įsidedame į laivus. Manome, kad ekologija turi prasidėti nuo mąstymo,“– taip kalbėjo Lietuvos žurnalistų sąjungos Kelionių ir pramogų klubo pirmininkas Gerimantas Statinis.

 

Danijos ir Prancūzijos ambasadoriai spaudė G.Statiniui ranką už labai konkrečius akcentus ir jų klubo vykdomą „nematomą“  savo ir aplinkinių ekologinės sąmonės formavimą. Tai buvo bene reikšmingiausias viešas LŽS Kelionių ir pramogų klubo prisistatymas, o kartu aukšto rango diplomatinio korpuso narių susidomėjimas ir įvertinimas.

 

Po salę žmonės vaikščiojo ragaudami ekologišką strutieną, duoną, arbatas, sultis, tyrinėdami kosmetikos priemones, stebėdami pirmojo Lietuvoje ekoteatro pasirodymo, kurios vadovė Raimonda Agnė Medeišienė. Viena iš projekto „Ekobanga“ organizatorių – Agnė Norkevičiūtė ir jos talkininkai oranžiniais marškinėliais tarp lankytojų darė ekologijos tema apklausą, kurios rezultatus vėliau stilizuotai pateikė ekoteatras.  

 

Lietuvos ryto televizijos laidos „Pradėk nuo savęs“ žurnalistė Dalia Juočerytė, taip pat Kelionių ir pramogų klubo narė,  su operatoriumi darbavosi iš peties, nes reikėjo pakalbinti namažai svečių, paklausti jų nuomonės apie Lietuvos ekologijos būklę. Dalia mano, kad šias problemas sprendžiant svarbiausia yra mintis ir pasiryžimas.

 

       

 

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2009-12-09 16:03
 
 
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media