2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Jaunojo žurnalisto užrašai

*print*

Archyvas :: Žaislų muziejuje galima liesti mamuto pilvą ir tirti žvėrių pėdsakus

2023-02-07
 
Elzės Budinaitės (JŽK) nuotrauka

Elzės Budinaitės (JŽK) nuotrauka

Yana Tsviatkova

 

Barboros Radvilaitės gatve eikite link Bernardinų sodo, kurį tikrai žinote, tada pasukite į dešinę lygiai devyniasdešimties laipsnių kampu ir nepasigailėsite. Šiltadaržio gatvėje, 2-ame name, įsikūręs Žaislų muziejus, jis veikia nuo 2012 metų.

 

Muziejaus įrengimas Povilui Blaževičiui ir jo žmonai Indrei Jovaišaitei Blaževičienei užtruko 2 metus. Ar jiems pavyko? Ar Žaislų muziejuje galima sugrižti į vaikystę?

 

Aš čia lankiausi pirmą kartą. Man buvo keista, nes aš labai seniai nebuvau į  rankas paėmusi žaislo.

 

Muziejuje žmonės liečia viską, ką nori. Keista, taip? Tai yra šio muziejaus bruožas. Kaip ir garsai: kūdikio kikenimas, juokingi šūksniai. Medinių žaislų garsas sudomina pirmajame kambaryje čia prasideda ekspozicija “Seniausieji Lietuvos žaislai” ir “Kelionė į akmens amžių”. Bet kartais liesti eksponatus neleidžia stiklas. Senovines lėles ir galvosūkius galima apžiūrėti tik vitrinoje.

 

Darosi keista, kai supranti, kad tai paprasti žaislai, kad vos prieš 50 metų kažkas juos lietė ir su jais žaidė. Salėje “XX amžiaus prisiminimai” kitas garsas tai plienas atsitrenkia į plastiką, kai traukiate rankeną, įkištą į stalo paviršių. Visiems patinka šitas kambarys. Dėl to reikia užsiimti vietą. Kambariai labai greitai baigsis tai reiškia, kad jūs esate įstrigęs.

 

O dabar išplanavimas. Salės išdėstytos didėjimo tvarka: muziejus prasideda akmens amžiaus eksponatais ir baigiasi šiuolaikiniais žaislais. Pirmoji salė, “Seniausieji Lietuvos žaislai”, paprastesnė už likusias. Jos koncepcija pasinerti į viduramžių vaikų žaidimus. Skamba baisiai, bet nebijokite ten žaislai visai nekenksmingi. Tiesa, senovėje gyvenusius galima tik užjausti, nes vaikai žaidimams turėjo tik kaulines ar medines figūrėles. Bet muziejaus įkūrėjai stengėsi rasti geriausias ir įdomiausias. Todėl čia galima pažaisti su visais žaislais, kuriuos Lietuvos vaikas galėjo turėti maždaug prieš 6 šimtmečius.

 

Toliau jūs turite pasirinkti kelią. Nueikite į dešinę surasite ne tik restauruotų akmens amžiaus žaislų, bet ir visko, kas su tuo susiję, o kairėje iškart pateksite į praėjusio amžiaus pradžią. “Kelionė į akmens amžių”keisčiausia salė. Liesdami mamuto pilvą, galite pažiūrėti filmą apie pumų medžioklę, o po to tirti miško žvėrių pėdsakus.

 

Muziejuje yra ir pastarųjų penkiasdešimties metų žaislų. Jiems atiduota pusė salių. Ir tai yra pliusas. Tarp lankytojų šiame muziejuje yra ir šeimų. Pirmose salėse vaikai dažniausiai žaidžia patys, o paskutinėse salese ir tėvai aktyviai dalyvauja žaidime. Su vaikais galima suartėti kartu žaidžiant. Muziejuje tai numatyta.

 

Ir aš noriu padėkoti žaislų muziejui už trumpą sugrįžimą į savo vaikystę. Salėje “XX amžiaus prisiminimai” aš pastebėjau vieną eksponatą ant ratukų pritaisytą ir virvele traukiamą antį. Ji iš mano vaikystės, atsimenu, kaip su ja bėgiojau… Taip kelioms akimirkoms sugrįžau į praeitį.

 

Žaislų muziejus tai į šeimą orientuotas edukacijos centras. Eikite ten su draugais, šeima. Nes ar daug jūs žinote įdomių žaidimų vienam?

 

 

/Tekstas sukurtas Jaunųjų žurnalistų klube, vad. Erika Straigytė; teksto autorei 15 m.; nuotraukos autorei 10 m./

Paskutinį kartą atnaujinta: 2023-02-21 17:46
 
 
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media