2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Apie žurnalistiką ir žurnalistus

*print*

Archyvas :: Mėgstamus žurnalistus atpažįsti ir iš balso

2015-12-08
 
Liepos Valančiūtės nuotrauka

Liepos Valančiūtės nuotrauka

Neringa Juta Nalivaikaitė

 

Žinau nemažai žurnalistų. Gal dėl to ir neturiu vieno mėgstamiausio... Man patinka pokalbių laidos „Valanda su Rūta“ vedėja Rūta Mikelkevičiūtė, „KK2“ vedėja Ugnė Skonsmonaitė, laidų „Diagnozė: valdžia“ bei „INFO diena“ vedėja Rasa Tapinienė ir jos kolega Viktoras Jakovlevas. Taip pat man patinka kandusis intelektinio žaidimo „Auksinis protas“ bei laidos „Pinigų karta“ vedėjas Andrius Tapinas. Žaviuosi visų jų profesionalumu bei gebėjimu nesutrikti ir išsisukti iš įvairių situacijų.

 

Važiuodama automobiliu klausausi radijo. Jau vien iš balso atpažįstu mėgstamiausius savo radijo žurnalistus Mindaugą Stasiulį ir Vytenį Sinkevičių. Visuomet juokiuosi iš jų sąmojų.

 

Kartais pagalvoju, jei susitikčiau vieną iš šių žurnalistų, ko paklausčiau? Būtu įdomu, kuo juos sužavėjo ši profesija. Ar grįžę namo kalba žurnalistikos tema?

 

Pasmalsaučiau ir su žurnalistika nesusijusių klausimų, pavyzdžiui, kokį patiekalą gamina geriausiai, kokį labai mėgsta, o kokio nekenčia. Kaip priima iššūkius ir netikėtumus? Ar labiau mėgsta išankstinį planavimą, ar spontaniškumą?

 

Gal todėl pasirinkau Jaunųjų žurnalistų klubą, kad jau dabar būčiau arti man patinkančios profesijos.

 

Jaunųjų žurnalistų klube, kuriam vadovauja profesionali žurnalistė Erika Straigytė, jau išbandžiau save įvairiose žurnalistikos srityse: rašiau straipsnius, esė, ėmiau interviu, kūriau siužetą, bandžiau vesti radijo laidą. Sunkiausia man buvo radijo laidos vedėjos vieta. Gyvas pokalbis reikalauja gebėjimo greit susivokti ir nepasimesti. Siužetą kurti sekėsi lengviau, tačiau prieš pirmuosius filmavimus širdis daužėsi ir žandai buvo raudoni... Didžiausias iššūkis buvo suformuluoti trumpus ir suprantamus klausimus. Ruošiantis interviu taip pat susidūriau su šiuo iššūkiu. Šį kartą jį įveikiau nesunkiai.

 

Lengviausia man buvo rašyti straipsnius: mintys liejosi laisvai ir pakankamai aiškiai. Deja, bet pasitaikydavo ir tokių dienų, kai mintys išgaruodavo lyg vanduo karštą vasaros dieną. Tokių dienų dar vis būna, bet džiaugiuosi, kad jų vis mažiau ir mažiau.

 

Šiuo metu mane labiausiai traukia dvi žurnalistikos sritys: straipsnių rašymas ir televizijos laidų vedimas. Straipsnius rašyti man sekasi ir patinka. Ant popieriaus lapo visai nesunku išlieti mintis. Na, o televizijos laidų vedimas mane žavi, nes man patinka imti interviu, gyvai bendrauti su žmonėmis. Nors dar kol kas nedrąsu, manau, laikui bėgant tai pasikeis.

 

Jaunųjų žurnalistų klubą pasirinkau tikėdamasi geriau susipažinti su šia profesija, nes mane ji žavi jau gana seniai. Po kelių mėnesių supratau, kad žurnalistika man yra daug mielesnė, nei aš kada nors galėjau įsivaizduoti.

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2017-04-19 14:54
 
 
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media