2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktualijos

*print*

Archyvas :: „Plotai“ – vis dar neatsiejama paauglių pasilinksminimų dalis

2020-02-25
 
Asociatyvi iliustracija/ Vlado Ščiavinsko nuotrauka

Asociatyvi iliustracija/ Vlado Ščiavinsko nuotrauka

Vakaris Vingilis

 

Paaugliai yra labai energingi, veiklūs ir visada ieškantys nuotykių. Tam, kad išsilietų ir pasilinksmintų, jie organizuoja įvairiausius vakarėlius. Juose su draugais žaidžia žaidimus, klausosi muzikos ir šoka, bet tai tik vienas iš vakarėlių tipų. Egzistuoja ir tokių, kuriuose susirenka ir nepažįstama publika, vartojamas alkoholis, žaidžiami azartiniai žaidimai ir taip mezgamos pažintys. Kadangi vakarėliai nevyksta lauke, dažnu atveju jiems reikalinga erdvė. Vadinamuosius „plotus“ mokyklinio amžiaus jaunuoliai rengia be tėvų žinios, jiems nesant namuose. Neretai nukenčia ne tik jaunas paauglio organizmas, bet ir namuose esantis turtas. Bet kodėl vis dar gajos tokių vakarėlių tradicijos ir ar toks jaunuolių pasilinksminimas neturi alternatyvų?

 

Vasaromis vis dažniau rengiami muzikos festivaliai jau daugelį metų yra tapę puikia vieta pasilinksminti jaunimui vasaros atostogų metu. Jie trunka keletą dienų ir paaugliai gali kartu su draugais pasilinksminti. Bet vis dėlto tokių linksmybių negana, o ypač ne vasaros metu. Pastaraisiais metais plinta nauja vakarėlių tendencija. Jaunuoliai buriasi į grupes socialiniuose tinkluose, atlikdami įvairias užduotis, moksleiviai gauna pakvietimus ir į nepažįstamųjų vakarėlius.


Keturiolikmetė moksleivė paatviravo, kad ne kartą yra rengusi vakarėlį, per kurį bičiuliai galėdavo pasilinksminti. Mergina neslepia, kad susirinkę draugai vartoja alkoholį, rūko. Tokie „plotai“ rengiami nedažnai, bet visada išvykus tėvams. Kita pašnekovė iš prestižinės Vilniaus Jėzuitų gimnazijos vienareikšmiškai nepalankiai vertina tokius vakarėlius, kuriuose jos bendraamžiai vartoja alkoholį, rūko ar net naudoja kitas svaigiąsias medžiagas. Pati sako niekada nebuvusi tokiame vakarėlyje, bet neatsisakytų atsakingai pasilinksminti, aišku, be svaigalų. Moksleivė pripažino, kad tėvai nebūtų patenkinti, jei sužinotų, kad jų dukra dalyvauja, o gal net rengia „plotus“.

 

Nenuspėjamus paauglystės metus jau išgyvenusi Eglė (25) prisimena, kad ir ji dar visai neseniai, nerūpestingai linksmindavosi vakarėliuose. Tiesa, ji augo mažame miestelyje, kur pramogų nebuvo apstu, taigi susiburdavo su draugais parke ar tiesiog gamtoje ir ten linksmindavosi. Ji neslepia, kad tendencija vakarėliuose vartoti alkoholį gyvavo ir anksčiau. Eglė pasakoja, kad susirinkus draugų kompanijoje vykdavo diskusijos, būdavo žaidžiami įvairūs kortų žaidimai, tuo tarpu ir dabar populiarus „BeerPong’as“, kurio metu į stiklines, pripildytas alkoholio, žaidimo dalyviai mėto stalo teniso kamuoliuką. Moksleiviai taip pat klausydavosi muzikos, šokdavo ir vartodavo alkoholinius gėrimus. Pašnekovė paatviravo, kad įsimintinų incidentų taip linksminantis nėra įvykę, bet įvardino atvejį, kai dėl garsios muzikos teko bėgti tuo policijos. Eglė dar neturi vaikų, bet nepritartų, kad jos dukra ar sūnus vartotų alkoholį ir dalyvautų tokiuose vakarėliuose.

 

Šeimą turinti ir galybę gyvenimiškos patirties įgijusi Irena (61), prisiminusi savo jaunystę, įvardina faktą, kad ir prieš gerus penkiasdešimt metų jaunimas taip pat labai mėgdavo pasilinksminti. Ji pasakoja dažniausiai dalyvaudavusi įvairiausiose diskotekose, kuriose klausydavosi tuomet populiarios muzikos, šokdavusi. Tokiose diskotekose nebuvo vartojamas alkoholis, tačiau pasibaigus joms, nuotykių būdavo negana ir vakarėlius tekdavo pratęsti draugų namuose. Nors susirinkęs gausus draugų būrys ir vartodavo alkoholį, apie įvykusius incidentus daug papasakoti negali. Tačiau prisimena, kaip kartą teko ginti savo simpatiją, mušantis su vaikinu, nes jis taip pat buvo įsimylėjęs Ireną ir pavydėdamas užsipuolė jos pasirinktąjį.


Pašnekovė jau yra užauginusi dukrą ir su šypsena prisimena jos paauglystę bei jaunatviškus nuotykius. Ji atvirauja leisdavusi dukrai linksmintis tokiuose vakarėliuose, bet buvo atsakinga ir ne kartą yra laukusi su automobiliu dukros grįžtančios. Irena griežtai pasisako prieš alkoholį ir nors pati jaunystėje jį vartojusi, dukrą mokė, kad tai nėra geras dalykas. Pasakoja, kad dėl alkoholio kyla visos problemos ir jo vartojimas neatneša nieko gera.

 

 

Vilnietis studentas Dovydas Kesiūnas teigia, kad vienas iš populiariausių jaunimo pasilinksminimo būdų yra įvairūs vakarėliai. Dar nuo pat paauglystės jis lankydavosi įvairiuose ,,plotuose,” kuriuose kaip ir daugelis bendraamžių linksmindavosi, žaisdami įvairius žaidimus, klausydavo ir muzikos. Taip pat nuo tokių vakarėlių būdavo neatsiejamas ir alkoholis. Dovydas pasakoja, kad sulaukus pilnametystės jis pats pradėjo organizuoti įvairius vakarėlius ir tai tęsia iki šiol.

 

Tiesa, vakarėliai nėra paprasti ,,plotai”, tai daug darbo reikalaujantys profesionalūs projektai, sutraukiantys šimtus lankytojų. Jam labai svarbu, kad renginys būtų įsimintinas bei kokybiškas. Kiekvienas Dovydo organizuojamas vakarėlis (jie vyksta maždaug kas du mėnesius) turi skirtingą temą, organizatoriai investuoja į dekoracijas, taip pat renginyje skamba populiariausia muzika. Dovydas pasakoja, kad ne visada linksminantis reikia svaigalų, tačiau jo organizuojamuose vakarėliuose alkoholis neatsiejamas. Vienas iš paskutiniųjų jaunuolio organizuotų vakarėlių, įmantriu pavadinimu ,,Betoninės džiunglės”, sutraukė apie 600 svečių. Tarp betono masyvų, Šeškinėje, vykęs renginys dalyvius nustebino modernia muzika bei intriguojančiomis šviesų instaliacijomis.

 

Tokie vaikino organizuojami renginiai jam atneša ir pajamas. Bilietas į tokius vakarėlius kainuoja 5 eurus, bet jei registracija vykdoma iš anksto, pakvietimai gaunami nemokamai. Paklaustas apie ateities planus, Dovydas atskleidžia, kad šiuo metu universitete studijuoja pramogų industrijas ir ateitį nori sieti su įvairių renginių organizavimu, taip pat ir jau minėtais vakarėliais.

 

Šia tema taip pat kalbėjomės ir su emocinės pagalbos telefonu organizacijos ,,Jaunimo linijos” savanore Jolanta Stuckaite. Pašnekovė savanoriauja apie metus. Per mėnesį ji susiduria su įvairiausiais skambučiais, o visų pokalbių turinys truktų daugiau nei 15 valandų. Daugybė pagalbos ieškančių jaunuolių kasdien skambina telefonu 8 800 28888, norėdami išsipasakoti išgyvenimus ir gauti patarimų įvairiais klausimais. Jolanta sako susidurianti ir su jaunuoliais, ieškančiais dėmesio, pripažinimo ir vartojančiais svaigiąsias medžiagas vien dėl to, kad būtų populiarūs savo draugų tarpe.

 

Skambinantieji kalbasi ir apie tai, kad jiems sunku pasirinkti, kaip elgtis: ar bandyti pritapti prie draugų, ar būti vieniems. Jiems kyla klausimas, ar teisinga vien dėl populiarumo vartoti alkoholį, rūkyti, jei jie patys to nenori ir tai darydami nesijaučia gerai. Savanorė sako, kad nėra susidūrusi su jaunuoliais, skambinančiais po „plotų“, bet vien jau tai, kad paaugliai susiduria su klausimais, ką pasirinkti, ar draugus, linksmybes ir alkoholį, ar laikytis savo pozicijos ir elgtis teisingai, parodo, kad toks pasilinksminimo būdas su svaigalais tikrai populiarus tarp jaunimo.



/Tekstas sukurtas Jaunųjų žurnalistų klube, vad. Erika Straigytė/


Paskutinį kartą atnaujinta: 2020-03-03 20:47
 
 
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media