2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktualijos

*print*

Archyvas :: Dauguma renkasi ilgesnes vasaros atostogas

2017-04-04
 
Ritos Umbrasaitės piešinys (LVJC dailės studija, vad. L.Mažeikaitė)/ E.Straigytės nuotrauka

Ritos Umbrasaitės piešinys (LVJC dailės studija, vad. L.Mažeikaitė)/ E.Straigytės nuotrauka

Liepa Rimkutė

 

Šiomis dienomis Lietuvoje verda rimta diskusija: ar moksleivių mokslo metus pailginti, ar vis dėlto palikti juos tokius, kokie buvo iki šiol. Tai vienodai svarbu ir mokytojams, ir mokinių tėvams.

 

Daugelis moksleivių yra nepatenkinti šiuo siūlymu. O ką mano kiti?

 

Jaunųjų žurnalistų klubo vadovė Erika Straigytė tvirtos nuomonės neturi.  Jai tai neaktualu, nes neaugina mokyklinio amžiaus vaikų. Tačiau apie tai galvodama ir girdėdama įvairias diskusijas, ji sako vienodai suprantanti ir tėvus, kurie džiaugiasi, kad nereiks sukti galvos, kur padėti vaikus per vasarą, ir mokytojus, kurie už menką algą turės dirbti dar daugiau.

 

Šalčininkų Lietuvos tūkstantmečio gimnazijoje besimokanti dešimtmetė Liepa Slavinskaitė mano, kad mokslo metų ilginti nereikėtų. Jos manymu, vaikai per pamokas nesusikauptų, nes galvotų, ką veiks susitikę su draugais. Kai ateina vasara, vaikai nebenori mąstyti.

 

Jaunųjų žurnalistų klubo narys, Abraomo Kulviečio klasikinę gimnaziją lankantis aštuntokas Žygimantas Grušas mano, kad jau ir taip mokslo metai yra per ilgi. Tad dar labiau jų pailginti, jo nuomone, negalima.

 

Mykolo Biržiškos gimnazijos moksleivė šešiolikmetė Emilija Diržiūtė mano, kad prailginti mokslo metus būtų nesąmoninga, nes moksleiviai, jau išėję visą kursą, paskutines dvi savaites neturi ką veikti. O jei dar būtų prailginti mokslo metai, tikriausiai jau reikėtų keisti programą. Be to, kai už lango vasara, turbūt nei vienas nenorėtų sėdėti mokykloje ir mokytis.

 

Šv. Kristoforo gimnazijos mokinys keturiolikmetis Lukas Pusvaškis sako, kad pailginti vaikų mokymąsi būtų nesąmonė. Taip pat jis mano, kad reikėtų didinti reikalavimus pamokų kokybei ir pedagogų darbui, o ne ilginti mokslo metų laiką.

 

Dvylikametis Laurynas Bakšys, besimokantis Maišiagalos didžiojo kunigaikščio Algirdo gimnazijoje, įsitikinęs, kad būtų blogas pasirinkimas ilginti mokslo metus, nes vaikai taptų irzlesni, išvargę, nepailsėję, taip pat nieko neįsimintų ir nesusikauptų rimtam mokslui.

 

Lietuvos vaikų ir jaunimo centro darbuotoja Silva Petrovskaja turi savo tvirtą nuomonę. Ji yra prieš mokslo metų ilginimą. Ji iki šiol atsimenanti, kaip jai buvo sunku mokytis aukštesnėse klasėse. Mokytoja merginą gąsdindavo, kad jei neišlaikys egzaminų, ji bus niekas. O ir šiaip vaikai būna labai užimti.

 

Lietuvos vaikų ir jaunimo centre dirbantis Vytautas turi mokyklinio amžiaus vaikų ir yra įsitikinęs, kad pailginti vaikų mokymąsi reikėtų, nes jie per daug laisvi. O popamokinė veikla dėl to nepasikeistų,- sako jis. Vaikai ir toliau turėtų galimybių lankyti Lietuvos vaikų ir jaunimo centrą.

 

Nuomonių yra daug, bet pasirinkimas tik vienas. Kol kas daugiau moksleivių pasisako už ilgesnes vasaros atostogas.

 

 

/Tekstas sukurtas Jaunųjų žurnalistų klube, vad. Erika Straigytė/

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2017-05-23 15:44
 
 
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media