2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktualijos

*print*

Archyvas :: Įdomiai diskutuoti ar likti balta varna?

2017-10-17
 
Ramūno Danisevičiaus nuotrauka

Ramūno Danisevičiaus nuotrauka

Rūta Giedrytė


Jaunųjų žurnalistų klube kaskart išbandoma daug įdomių veiklų. Viename iš užsiėmimų vyko diskusija. Klubo nariai ne tik diskutavo, kai kuriems teko išbandyti ir moderatoriaus vaidmenį. Ši veikla būrelio dalyviams tikrai nepasirodė itin lengva...

 

Tam, kad dalyvautum diskusijoje, reikia ugdyti įgūdžius – tai ir darėme. Aptarėmė, kodėl svarbu mokėti išklausyti kitus dalyvius ir įsiminti informaciją. Tačiau to neužtenka – turėtume mokėti šnekėti plačiai, bet nenutolti nuo temos. Jei taip atsitiko – sklandžiai grįžti prie "pradinio taško". Šie dalykai tikrai praverčia. Juk su diskutuoti mokančiu pašnekovu gerokai maloniau bendrauti.


Žinoma, jei nori ne tik dalyvauti diskusijoje, bet ir ją vesti, teks dar labiau pasistengti. Man teko išbandyti save šiame amplua, taigi galėjau pati tuo įsitikinti. Visi moderavome diskusiją apie senelių bei anūkų bendravimą iš įvairių "kampų". Maniau, kad nebus labai sunku, tačiau klydau. Tiek man, tiek kitiems jauniesiems žurnalistams tikrai yra kur tobulėti. Tačiau tikiuosi, jog, įdėjusi daug pastangų, ateityje galėsiu sumaniai bei įdomiai vesti diskusiją.


Ką apie šią diskusiją mano kiti dalyviai? Pirmą kartą būrelyje dalyvavusi Silvija sakė, kad parinkta tema – aktuali šiais laikais. Ji tikisi išmokti palaikyti diskusijos temą, mintyse susidėlioti bei perfrazuoti gautą informaciją. Dar ji norėtų išmokti kelti klausimus. Silvijai teko nelengvas "vaidmuo" – prieštarauti. Todėl ji, kaip ir aš, mano, kad dar yra ko pasimokyti.


Tai daryti mums padeda būrelio vadovė Erika Straigytė. Temą apie anūkus ir senelius ji parinko todėl, kad, kaip ir Silvija, laiko temą aktualia – daugelis jaunų žmonių mažai bendrauja su vyresniais šeimos nariais, laiką leidžia "įnikę" į telefonus. Vadovė norėtų, kad jaunieji žurnalistai suvoktų, jog šeima – didelė vertybė, šilčiau bendrautų su jos nariais. Erikos manymu, diskusijos dalyviams sekėsi nevienodai. Tai rodo, kad visi turime skirtingus kalbėjimo įgūdžius, gyvenimišką patirtį, gebėjimą diskutuoti bei parinkti argumentus. Vadovė mano, kad svarbu mokėti diskutuoti todėl, kad nesijaustum "balta varna". Nieko gero, kai kalbi daug, bet niekus, arba turi daug žinių ir bijai kalbėti.


Galbūt žodžiai "mokytis", "tobulėti" kai kam skamba griežtokai ar nemaloniai. Tačiau Erika sakė, kad labiausiai jai įsiminęs dalykas buvo tai, jog beveik visiems dalyviams diskusija patiko. Tie, kuriems įgūdžių trūksta, mielai jų sėmėsi. O tie, kurie jau pramokę diskutuoti, smagiai ir prasmingai leido laiką. Tikiu, kad kitos veiklos Jaunujų žurnalistų klube taip pat bus linksmos ir naudingos, tad nekantriai laukiu ateinančių užsiėmimų.

 

 

 

/Tekstas sukurtas Jaunųjų žurnalistų klube, vad. Erika Straigytė/

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2018-03-08 12:31
 
 
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media