2024 m. balandžio 20 d., Šeštadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktualijos

*print*

Archyvas :: Don Kichotai - svajotojai ar vizionistai?

2018-04-03
 
Ramūno Danisevičiaus nuotrauka

Ramūno Danisevičiaus nuotrauka

Rapolas Vanagas



Ispanų rašytojo Migelio de Servanteso kūrinys "Don Kichotas" - neįtikėtino storumo knyga, kuri atskleidžia žmogaus pasitenkinimą savo vaizduote. Pagrindinis veikėjas Bajoras, pasivadinęs Don Kichotu, labai mėgo knygas apie riterius. Jų prisiskaitęs pats panoro patirti riterio nuotykius. Svajotojas, kuris leidosi į kelionę, patyrė daug nuotykių, buvo kupinas vaizduotės. Bet skaitytojams jo žygiai neatrodė sėkmingi.


Dauguma dabar gyvenančių žmonių yra vizionistai, bandantys sukurti ar ištobulinti savo idėjas. Stivas Jobsas, žmogus, kupinas vizijų, išrado išmaniuosius telefonus. Jis buvo vizionistas, matantis tobulėjimą pasauly. Įgyvendinęs savo idėjas, jis tobulino išrastus prietaisus, mėtė senesnius „Apple“ produktus ir vadino šlamštu. Taip atsirasdavo daug geresnių, patobulintų „Apple“produktų.


Nuolat man tėvai aiškina, kad dabar dauguma žmonių dirba su savo idėjomis. Aš ankščiau įsivaizdavau save kaip išradėją, bet ką čia išrasi, jei jau viskas išrasta. Buvo paskaita apie profesijas, ir ten buvo minima apie išradėjus. Tu gali savo įgūdžius panaudoti, daryti, ką geriausiai moki. Taip išryškėja vizionistų požymiai.


Seniau buvo daugiau svajotojų, nes daug kas dar nebuvo išrasta. Žmonės bandė tobulinti aplinką. Tik žmogus, kupinas svajonių, gali judėti į priekį. Nuolat įsivaizduoja save kažkokiu veikėju ir patiria savo vaizduotėje nuotykius kaip Don Kichotas. Svajotojai dažniausiai nukenčia nuo tikrovės, nes jie yra įsijautę į netikrą pasaulį, ir nors blaivi galva liepia imtis geriausio sprendimo, pasitelkia vaizduotę.


Svajotojų yra ir ligoninėse, ypač tarp vaikų, sergančių vežiu. Labiausiai jie nori gyventi ir nuolat svajoja, kad greitai bus išrasti vaistai, kurie padės jiems pagyti.

 

Internete sužinojau apie vieną paauglį, kuris serga sunkia liga ir neturi rankos. Dar vaikystėje jis svajojo turėti ranką, kuri yra pagaminta iš „Lego“ detalių. Šiais metais jo noras išsipildė, jis pats sau sukonstravo ranką iš „Lego“. Jis net sukonstravo tris atskirus rankos modelius. Iš svajotojo tapo vizionistu. Jeigu jis būtų pasidalinęs savo svajonėmis su vaikais, jie būtų pasijuokę. Net suaugusieji nebūtų patikėję, ir gal būtų jį pavadinę Don Kichotu.



/Tekstas sukurtas Jaunųjų žurnalistų klube, vad. Erika Straigytė/

Paskutinį kartą atnaujinta: 2018-04-10 19:30
 
 
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media