2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktualijos

*print*

Archyvas :: Žalia tinka visiems arba Artėja lapkričio 23-ioji − Lietuvos kariuomenės diena

2020-11-10
 
Asociatyvi iliustracija/ Vlado Ščiavinsko nuotrauka

Asociatyvi iliustracija/ Vlado Ščiavinsko nuotrauka

Danielė Vyzaitė

 

Kai buvau maža, kokių vos 8 metų, išvien svajojau, kaip tapti TA moterimi, drąsia ir ryžtinga. Mano didžiausias autoritetas buvo pusseserė Arielė.

 

Ji nebuvo gera mokinė, kiek atsimenu, buvo ,,sunki dukra“, bet man taip neatrodė… Taip atrodė jos tėvams, nes ji nebuvo ta paprasta ir eilinė mergaitė, po mokyklos iškart sėdanti prie namų darbų. Bet, mano akimis, ji buvo ta, kuria verta sekti. Ji tarnavo ir vis dar tarnauja Šaulių sąjungoje. Tačiau ar tai buvo netikėta? Ji nuo pat mažens svaigo dėl karinės uniformos, svaigo dėl visokiausių žaislinių ginklų, tankų, kai tuo pat metu jos amžiaus mergaitės zirzdavo, kad tik mama nupirktų ką tik į prekybą išleista ,,barbę“. Tačiau ji tik vieną iš visų moterų, tarnaujančių armijoje. O kiek jų yra?

 

Dailiosios lyties atstovės nėra sutvertos kariauti ir pavadino tai absurdu, duodamas interviu ,,Respublikai“ teigė Afganistano karo veteranas Zigmas Stankus.  Tačiau yra ir tokių, kurie merginas ir moteris su karinėmis uniformomis palaiko. Vienas iš jų − fotožurnalistas Vidmantas Balkūnas, kuris savo Feisbuko paskyroje skelbia fotosesijas su Lietuvai tarnaujančiomis atstovėmis. Ir fotografuoja jas nemokamai. Tačiau koks to tikslas?

 

,,Nedaryčiau to, jeigu man tai nepatiktų. O patinka ne tik fotografija ir kaskart bandymas kažką naujo sugalvoti (nors ne visada ir pavyksta). Patinka naujai sutikti žmonės ir bendrauti. Patinka pokalbiai ir akiračio praplėtimas. Bent tuo metu. Kartais juos pamatai pirmą ir paskutinį kartą, o kartais tampa gerais bičiuliais", - rašo V. Balkūnas.

 

Manau, kad man kariuomenėje sektųsi neblogai. Atsispaudimai, bėgimai, kliūtys, purvas, konkurencija, tas ir traukia labiausiai. Tiesiog traukia būti dalimi Lietuvos. Būti kažkuo daugiau, nei mergina, ką tik pradėjusia dirbti „Maximoje“, ar mergina, kuri žiūri kiekvieną vakarą LNK orų prognozę, nes tiesiog Naglis Šulija nebedomina.

 

Man atrodo, kad tarnauti armijoje reiškia tiesiog prisiimti atsakomybę dėl savo ir kitų gerovės. Visų pirma, tai ryšys tarp naujų žmonių, tų, kurių tu dar nepažįsti, bet tuojau būsit gerais draugais. Taip pat didelė sąsaja tarp produktyvios dienos ir geros nuotaikos. Žmonių rate tampi empatiškas ir,  svarbiausia, žmogiškas, toks, koks turi tapti kiekvienas žmogus.  Dėl to manau, kad eiti į armiją net tam žmogui, kuris visiškai to nenori, būtų naudinga, nes kiekvienas kąsnelis kažko naujo suteikia bent šiek tiek laimės. O aš noriu...

 

Bet... mano mamytė nesutinka. Ji psichologė. Tai su tokiu atsakymu manęs labai ir nenustebino. Ji sakė, kad dažniausiai pas psichologą ir apsilanko žmonės po potrauminio streso, t.y. kokio karinio konflikto ir panašiai. Pasakojo, kaip vyras, kurio akyse buvo nušautas jo geriausias draugas, tiesiog nubėjo į artimiausią kaimelį ir iššaudė visus niekuo dėtus žmonės. Supratau, mama turėjo omeny, kad tarnauti armijoje nėra blogai. Tol, kol aplinkui kelias rožėmis klotas, bet, deja, taip nėra. Viskas apsiverčia aukštyn kojomis, jei  įvyksta koks karinis konfliktas ir tada tu neturi kito pasirinkimo, tik gelbėti savo ir kitų sėdynes.

 

Man gražu žiūrėti, kai mergina su karine uniforma, tais juodais it anglis ,,kerzais“ ir miela kepurėlė ant galvos, kuri vos slepia į kuoduką surištus plaukus, pozuoja kokiame lėktuve ar apleistame pastate. Vienose nuotraukose šypsosi, kitose, nustačiusi piktą žvilgsnį, žiūri į kamerą. Tada suvokiu, kad merginos ar moterys, kurios tarnauja armijoje, yra lygiai tokios pačios kaip ir visos likusios – dažniausiai šiltos, jaukios. Bet tuo pačiu skiriasi − nes turi stiprų ir galingą charakterį, kurį ne kiekvienas įveiktų.

 

 

/Tekstas sukurtas Jaunųjų žurnalistų klube, vad. Erika Straigytė; teksto autorei 15 m./

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2020-11-10 17:41
 
 
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media