2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktualijos

*print*

Archyvas :: Straipsnių laboratorija

2017-05-16
 
Aldonos Ruseckaitės nuotrauka

Aldonos Ruseckaitės nuotrauka

Liepa Rimkutė

 

Viena iš Jaunųjų žurnalistų klubo, kuriam vadovauja žurnalistė Erika Straigytė, veiklų yra straipsnių rašymas. Tada kabinetas tampa lyg maža redakcija, čia verda kūrybinis darbas. Straipsnius rašė tie, kurie norėjo. O buvo ir tokių, kurie nenorėjo, tada jie tapo informacijos šaltiniais ir dalijosi savo nuomonėmis įvairiomis temomis. Straipsnių temų būta visokių: nuo Lietuvos sąjūdžio stotelės aprašymo iki šunų parodos.

 

Kūrybinio darbo laikas pasirenkamas laisvai: vieni mikliai sukurdavo per vieną užsiemimą, o kiti kankindavosi du mėnesius.

 

Mūsų straipsniai atsidūrė Lietuvos žurnalistų sąjungos puslapyje ir juos dar ilgai matys visi žmonės. O įvedus į „Google“ paieškos laukelį mūsų vardus ir pavardes, galime atrasti ir mūsų straipsnius. Tiems, kurie žada pasirinkti žurnalisto profesiją, šie straipsniai bus gera patirtis, o tie, kuriems vis dėlto žurnalisto profesija ne prie širdies, tiesiog gavo galimybę tapti matomi.

 

Man įsimintiniausias ir įdomiausias mano parašytas straipsnis buvo apie lietuvaitę užsienyje. Tikrai buvo įdomu sužinoti, ar sunku priprasti kitoje šalyje, perlipti kalbos barjerą ir susirasti darbą. Šis straipsnis suteikė daug informacijos apie emigrantus. Kaip sunku būti jų kailyje! Šis darbas iš manęs pareikalavo trijų savaičių. Visgi straipsnių rašymas man- malonumas.

 

Vieną pašnekovę teko kalbinti telefonu. Iš anksto pasiruošiau klausimus, visus atsakymus įrašinėjau diktofonu. Pati ilgiausia ir nuobodžiausia dalis buvo paversti įkalbėtą medžiagą tekstu. Tai užėmė labai daug laiko.

 

Taip pat dalyvavau renginyje „TEDx Vilnius“. Jame jaučiausi kaip tikra žurnalistė. Turėjau pakalbinti gal aštuonetą žmonių, o stresą varė ir tai, kad visa tai turėjau atlikti skubiai. Mane pakalbino ir SEB atstovė, ji kalbėjo apie pinigus ir kada pati galėsiu jų užsidirbti. Keletas žmonių, praėję pro mane, kai stovėjau koridoriuje, paklausė: „Ar tu pasiklydai?“ . Atsakiau „Ne“ ir išraudau. Man buvo šiek tiek gėda. Patirtis šiame renginyje buvo neįkainojama.

 

Taip pat rašiau straipsnį apie mokslo metų ilginimą. Tai buvo aktualu ir man, nes labai noriu, kad mokslo metai nepailgėtų. Kurdama šį darbą bandžiau išsiaiškinti kuo daugiau moksleivių nuomonių, ką jie mano šia tema. Taip pat kalbinau ir Lietuvos vaikų ir jaunimo centro darbuotojus. Moksleiviai vienbalsiai nusprendė, kad ilginti mokslo metų nereikėtų. O iš darbuotojų išgirdau įvairių nuomonių.

 

Taip pat rašiau straipsnį apie tinklinį, ką jis reiškia sportininkams. O gal šis sportas gali sugriauti draugystę? Įžiebti konkurenciją? Tai ir bandžiau išsiaiškinti. Aš pati neseniai mokiausi tinklinio paslapčių, ir man šis sportas labai patiko. Rekomenduočiau jį žaisti tiems, kas nori prisiversti sportuoti. O tinklinis staiga iš pomėgio gali peraugti į profesiją.

 

 

/Tekstas sukurtas Jaunųjų žurnalistų klube, vad. Erika Straigytė/

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2017-05-23 18:24
 
 
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media