2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktualijos

*print*

Archyvas :: Nemandagūs vaikai gadina gyvenimą kitiems

2019-11-12
 
Vlado Ščiavinsko nuotrauka

Vlado Ščiavinsko nuotrauka

Viktorija Kšanaitė


Pasaulyje galite sutikti labai įvairių vaikų. Vieni gali būti gabūs ir entuziastingi, kiti sumanūs ir rimti, o treti tikri svajotojai, per matematikos pamokas pasirėmę ranka smakrą ir skrajojantys padebesiais.


Tačiau vaikų būna ir piktų, irzlių ar įžūlių, nemandagių. Šiandien papasakosiu apie nemandagius vaikus. Ar manote, jog visada elgiatės su kitais maloniai ir nuolankiai? Apskritai, kaip reikia elgtis mandagiai?


Iš pradžių žmogus sprendžia apie jūsų mandagumą iš pirmo pokalbio, dėl to visada labai svarbu pasisveikinti ir pasitikti svečius, draugus, mokytojus su šypsena.


Vienoje Vilniaus mokykloje besimokantis Matas yra tikrai nemandagus moksleivis. Berniukas akivaizdžiai negerbia savo mokytojų ar kitų bendraklasių. Tarkime, kai mokytojas aiškina pamokos temą, Matas prieš visą klasę mėgdžioja pedagogą iš jo pasišaipydamas. Tai galėtų patvirtinti bet kuris toje klasėje besimokantis. Kai mokytoja skaito moralą apie berniukų blogą elgesį, jis nei kiek nesiklauso, o žiūri į telefoną. Arba mėgdžioja vienos bendraklasės ploną balsą. Juk tai gali ir įžeisti. Yra dar toks mažas berniukas, iš kurio Matas šaiposi. Tuomet jo pasidaro gaila, kai jis vienas, atsiskyręs liūdi per pertraukas.


Mano klasėje dauguma paauglių yra malonūs, mandagūs, draugiški. Pavyzdžiui, visada gali susigalvoti linksmų juokelių su besišypsančia Guste arba paklausti gyvenimo patarimų išmintingosios Elingos. Per ilgąsias pertraukas gali bėgti laukan ir padainuoti su ,,dainininke“ Liucija. Jeigu iškils matematinių problemų, jas gali padėti išspręsti sumanioji Jovilė. Turbūt kiekvienas džiaugtųsi tokioje aplinkoje.


Mieste vilniečiai yra tikrai taikūs ir paslaugūs. Kartą po pamokų iš mokyklos žingsniavau į troleibusų stotelę. Vos suspėjau įšokti į paskutinį troleibusą, vežantį mane į muzikos mokyklą, kai prisiminiau, jog pamiršau piniginę mokyklos spintelėje. Taigi neturėjau kaip susimokėti už bilietą. Nejaugi teks važiuoti zuikiu? Tada buvau maža ir jautri, taigi apsiašarojau, bijodama, kad mane sustabdys keleivių kontrolė. Paskambinau mamai ir viską papasakojau. Deja, mama negalėjo man niekaip padėti, tačiau viena gera moteris davė man bilietą. Aš jai nuoširdžiai padėkojau. Tai tikrai darugiškas elgesys.


Iš kur atsiranda posakis ,,šiuolaikinis jaunimas vaisai nemandagus“? Taip sako dažniausiai seni žmonės, kadangi kai kurie paaugliai neužleidžia vietos autobuse ir neužjaučia šlubų senukų. Arba tiesiog kreivai žvelgia į senolius.



/Tekstas sukurtas Jaunųjų žurnalistų klube, vad. Erika Straigytė; teksto autorei 13 m./

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2019-12-03 20:59
 
 
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media