2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktualijos

*print*

Archyvas :: Būrelių neįgaliesiems – labai nedaug

2019-12-03
 
Vlado Ščiavinsko nuotrauka

Vlado Ščiavinsko nuotrauka

Justina Molytė


Akliems žmonėms gyventi tikrai sunku. Pasikliauti kitų nuomone nelengva, žmonės gali tau pasakyti netiesą ir tai gali baigtis net nelaime. Kai pabandžiau pati vaikščioti užrištomis akimis ir pasikliauti kitų žodžiais, supratau, kad tai tikrai sudėtinga.


Ne kartą mačiau gatve praeinant žmogų, kuris turi regos sutrikimą, ir kaip jam niekas nepadeda. Bet gal jis to neparodo viešoje aplinkoje. Regos sutrikimus turintys žmonės dažniausiai vaikšto su balta lazdele ir juodais akiniais.


Mano artimųjų rate nėra žmogaus, kuris turi regos sutrikimų. Aš pati nešioju akinukus ir klasėje esu ne vienintelė, kuriai jų reikia. Sakoma, kad regėjimas silpnėja nuo žiūrėjimo į kompiuterio ar telefono ekraną. Vadinasi, akinių reikės dar ne vienam.


Lietuvos vaikų ir jaunimo centre yra būrelių, pritaikytų neįgaliems. Bet tokių būrelių labai nedaug. Čia neįgalieji gali mokytis dailės, muzikos. Tai puiki išeitis lavintis ir suprasti, kad neįgalus žmogus nėra atstumtas, nes jaučiasi nereikalingas, kažkuo kitoks.


žmonės, kurie turi regos negalią, dažniausiai ateina į keramikos studiją. Jiems reikia kartais padėti arba prieiti paaiškinti asmeniškai pateiktą užduotį, bet su jais elgiamasi taip pat kaip ir su visais kitais. O kartais visų į keramikos užsiėmimą atėjusių paprašoma užsirišti akis ir tada lipdyti. „Jiems sekasi sunkiai ir kai sužino, kad tai gali padaryti neįgalūs žmonės, lieka labai nustebę“, - savo mintimis dalijosi keramikos būrelio vadovė Rita Razmienė.


Nežinau, kiek Lietuvoje yra specializuotų dienos centrų, kurie visada pagelbėja žmonėms, kai jie išeina į darbą arba tiesiog neturi laiko prižiūrėti regos negalią turinčius artimuosius. Manau, kiekvienam skaudu turėti tokį žmogų, jam reikia daugiau priežiūros.


Jei pamatysite neregį ar silpnai matantįjį gatvėje ar kitose viešose vietose, nesidrovėkite ir prieikite, padėkite jam.



/Tekstas sukurtas Jaunųjų žurnalistų klube, vad. Erika Straigytė; teksto autorei 12 m./

Paskutinį kartą atnaujinta: 2019-12-03 19:42
 
 
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media