2024 m. balandžio 19 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktualijos

*print*

Archyvas :: Apie savo nuotraukas, viešumą ir patyčias

2019-10-29
 
Vlado Ščiavinsko nuotrauka

Vlado Ščiavinsko nuotrauka

Justina Molytė


Telefonų pagrindinė paskirtis yra susisiekimas su kitais žmonėmis skambučiais ir žinutėmis. Bet jis turi ir daugiau paskirčių, viena iš jų fotografavimas. Niekas turbūt nepagalvotų, kad tai gali būti nesaugu. Juk nuotraukų siuntimas nėra blogai, ypač jei siunti draugėms, giminėms, mamai ir t.t. Tiesiog prieš siųsdami nuotraukas pagalvojate, kam siunčiate, kokias nuotraukas siunčiate ir ar tai saugu. Prisiminkite, ką pasakojo kiti iš savo patirties, skaitytos internete ir girdėtos, o gal patys susidūrėte su problemine situacija.


Manau, kiekviena jaunesnėse klasėse besimokanti mergaitė turi ne tik klasiokių, draugių, pažįstamų, bet ir berniukų numerių. Jiems dažniausiai mergaitės nesiunčia nuotraukų. Retkarčiais parašo žinutes, kad paklaustų, kas namų darbams užduota. Bet yra ir porų, kurios ilgą laiką tai slepia, nes bijo, kad visa klasė sužinojus ims iš jų tyčiotis. Jie nesusimąsto, kad kiti tai gali priimti ir nuoširdžiai, ir nuspėjamai. Dažniausiai poros klasėse yra matomos, o jeigu jos draugystę slepia, kažkada vis tiek išaiškėja.


Štai viena istorija. Mergaitė, būdama antrokė, įsimylėjo berniuką, kuris tuo metu buvo ketvirtokas. Jie susidraugavo ir pradėjo bendrauti artimiau. Mergaitė jam siuntė įvairias nuotraukas. Kad jam patiktų, pradėjo rengtis marškinėlius su petnešėlėm, dažytis lūpas blizgiu. Vaikai pamatė ją bučiuojantis su ketvirtoku ir ta žinia plito. O dar jis siuntė savo draugės nuotraukas vyresniems moksleiviams, kol galiausiai prasidėjo patyčios. Tai privedė iki to, kad vieną dieną mergaitė nebenorėjo eiti į mokyklą. Ši istorija, nutikusi šį rudenį vienoje Vilniaus mokykloje, puikiai pamoko, kad nuotraukų siuntimas yra nesaugu. Todėl visuomet prieš siunčiant verta pagalvoti, kokios gali būti kartais ir labai liūdnos pasekmės.


Aistis, kuriam yra dešimt metų, galvoja, kad nuotraukų siuntinėjimas yra nesaugu. Jo klasė turi sukūrusi uždarą grupę, kurioje mergaitės siunčia nuotraukas su įvairiais emociniais simboliais. Jis pats to nedaro. Iš tų nuotraukų kartais pasijuokiama mokykloje. Jis leidžia savo nuotraukas talpinti į socialinius tinklus tik su jo sutikimu.

 

 

 /Tekstas sukurtas Jaunųjų žurnalistų klube, vad. Erika Straigytė; teksto autorei 12 m./

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2019-11-12 19:30
 
 
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media