2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktualijos

*print*

Archyvas :: Netikėtas sprendimas – atšaukti moksleivių pasiekimų patikrinimai

2020-03-31
 
Asociatyvi iliustracija/ Vlado Ščiavinsko nuotrauka

Asociatyvi iliustracija/ Vlado Ščiavinsko nuotrauka

Vakaris Vingilis

 

2019-ųjų metų pabaigoje Kinijoje prasidėjusi koronaviruso infekcija pasaulyje sujaukė tikrai ne vieno žmogaus planus. Jai sparčiai besiplečiant buvo atšaukta daugybė renginių, sporto varžybų ir kitokių veiklų. Ištisuose miestuose paskelbtas karantinas, daugybė parduotuvių, restoranų ir kitų įstaigų laikinai sustabdė savo veiklą.

 

Nemenkas iššūkis teko ir švietimo sistemai – moksleiviai buvo paleisti dviejų savaičių atostogų, po kurių turi sekti trijų savaičių nuotolinis moksleivių mokymas, kuris taip pat gali būti pratęstas. O juk artėja mokslo metų pabaiga, daugybė moksleivių, kaip planuota, turi pasitikrinti savo žinias  egzaminuose ar pasiekimų patikrinimuose. Tačiau dėl jų nėra aišku.

 

Lietuvoje, kaip ir kitur Europoje, mokyklos neveikia, o kovo 23 dieną Lietuvos švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius paskelbė, kad šiais metais mokyklos nevykdys dalies numatytų pasiekimų patikrinimų, o dėl egzaminų dar svarstoma. Taigi, daugybė ketvirtokų, aštuntokų bei dešimtokų kaip reikiant apsidžiaugė tokia žinia. Bet ar tai tikrai geras sprendimas ir ar jis nepakenks moksleivių žinioms?

 

Vilniuje gyvenanti šešiolikmetė moksleivė Viktorija, vos tik sužinojusi šią naujieną, negalėjo patikėti ir pamanė, jog tai pokštas, nes prieš pat paskelbiant karantiną ją mokytojai užtikrino, kad visi numatyti testai bus vykdomi. Paklausta, ar mano, jog toks ministerijos sprendimas atsilieps moksleivių žinioms ir pasiekimams, pašnekovė atsakė, jog į situaciją žvelgia kritiškai ir nemano, jog tai turės įtakos moksleivių žinioms bei sugebėjimams. Ji sako, jog tai tik turimų žinių patikrinimas, o tie moksleiviai, kurie sąžiningai mokosi ir planuoja savo ateitį, tą informaciją gaus ir įsisavins.

 

Vieną iš pasiūlymų tokį žinių patikrinimą organizuoti virtualiai mergina vertina neigiamai ir nemano, jog apskritai tokią idėją galima būtų realizuoti, nes moksleiviams gali pritrūkti kontrolės, taip pat būtų neapsieita ir be sukčiavimo atvejų. Nors pašnekovė ir tobulina savo kai kurių dalykų žinias privačiai pas korepetitorius, ji tikrai nesiruošė šiam žinių patikrinimui ir paklausta, ar žinia apie atšaukiamus PUPP, keičia jos planus ji sako, jog tiki, kad patikrinime nebūtų buvę nei vienos temos, kurios ji nebūtų aptarusi su mokytoja pamokose.

 

Kita kalbinta moksleivė Laura girdėjo šią naujieną, bet per daug ja nesidžiaugia. ,,Sprendimas buvo priimtas įvertinus dabartines darbo sąlygas ir, manau, kad viskas nutiko dėl tam tikros priežasties. Tad, kad ir kaip norėčiau pasitikrinti savo žinias, dabar turėsiu kitą iššūkį – mokysiuos savarankiškai namie, o juk naujos patirtys mums leidžia tobulėti!‘‘

 

Ji mano, kad toks ministerijos sprendimas moksleivių žinioms nepakenks, bet dešimtokai praras galimybę pasitikrinti savo žinias ir nesužinos, kurioje srityje jiems vis dėlto reikėtų tobulėti. Apie virtualaus žinių patikrinimo idėją Laura taip pat girdėjo. Ji mano, kad tai taip pat galėtų būti efektyvus variantas patikrinti moksleivių žinias, tačiau mąsto, jog namuose pasiruošti testui  ne visi moksleiviai turės vienodas galimybes, taigi, jos nuomone, PUPP atšaukimas buvo geresnė idėja. Specialiai ji šiam žinių patikrinimui tikrai nesirengia ir pas korepetitorius lankosi retai. Bet jei ir rengtųsi, sako nebūtų nusivylusi šia žinia, nes įgytos žinios niekur nedingsta ir visada yra naudingos.

 

Dvyliktokas Rapolas Vanagas, su nerimu besirengiantis artėjantiems brandos egzaminams pasakoja, jog girdėjo, kad šiemet PUPP nebus organizuojami. Jis svarsto, kad toks sprendimas nėra didelė bėda, nes šių metų dešimtokų pasiektą lygį galima būtų sužinoti ir vienuoliktoje klasėje padarant išimtį, kai virusas jau bus nugalėtas. Vaikinas dešimtoje klasėje jau rašė šį testą ir prisimena, jog jis nebuvo labai sunkus. Galimybę jį vykdyti nuotoliniu būdu Rapolas palaiko ir mano, jog tai vienas iš situacijos sprendimo būdų. Tačiau šiuo metu jam rūpi kitas klausimas – artėjantys egzaminai. Nors ministerija ir nenusprendė, kaip jie bus vykdomi, jei karantinas užsitęs, moksleivis sunerimęs, nes jiems ruošdamasis jis investavo daugybę savo laiko, taip pat ir pinigų mokymosi priemonėms bei korepetitoriams.

 

Taigi esant neeilinei situacijai Lietuvoje buvo kaip reikiant pakoreguoti daugelio planai. Kadangi pagrindinio ugdymo pasiekimų patikrinimas šįmet nebus vykdomas, moksleiviams Švietimo, mokslo ir sporto ministerija siūlo išeitį savo lygį nusistatyti patiems – bus sudaryta galimybė lietuvių kalbos ir literatūros, matematikos užduotis atlikti nuotoliniu būdu. Dar vieną galimybę mokiniams sužinoti savo pasiektą žinių lygį taip pat žada sudaryti ir mokyklos – jei karantinas Lietuvoje bus atšauktas dar nepasibaigus mokslo metams ir moksleiviai grįš į mokyklos suolus, ugdymo įstaigos žada vykdyti diagnostinius testus moksleiviams.  

 

 

 

/Tekstas sukurtas Jaunųjų žurnalistų klube, vad. Erika Straigytė/




Paskutinį kartą atnaujinta: 2020-03-31 21:04
 
 
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media